Geen maximum aantal mensen meer voor samenkomsten

NEDERLAND – Vanaf 1 juli is er strikte onder voorwaarden geen maximum meer in Nederland voor het aantal mensen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Ook komen er verruimingen voor het onderwijs, openbaar vervoer en horeca. Dat maakten premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge vanavond bekend: “Anderhalve meter afstand houden blijft de norm. Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar.”

Rutte: “We staan op het punt dat we voor nu de grootste loopings en bochten in de achtbaan hebben gehad. Het aantal besmettingen is stabiel laag en dat komt omdat we drie maanden ons beperkt hebben.Zonder  die maatregelen hadden we ruim 35.000 mensen met een coronabesmetting op de IC gehad. Zorg is voorkomen dat tweede golf komt, maar we willen wel voorbereid zijn op een eventuele tweede golf.”

Binnen- en buitenlocaties

Vanaf 1 juli is er strikte onder voorwaarden geen maximum meer voor het aantal mensen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Kern is  dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden. De eerder aangekondigde bovengrens van 100 personen voor binnenlocaties bijvoorbeeld horeca, bioscopen en theaters komt te vervallen als er een gezondheidscheckgesprek wordt gedaan, gereserveerd is en er voldoende toiletten en in- en uitgangen zijn. Bij buitenlocaties is geen maximum als er zitplaatsen zijn, gereserveerd is en een gezondheidscheck is. Anders geldt een maximum van 250 personen .Dat betekent ook dat er weer publiek bij voetbalwedstrijden kan worden toegelaten. In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is anderhalve meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.

Onderwijs

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs. Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Sportscholen

Sportscholen, sportkantines, sauna’s en casino’s mogen per 1 juli weer open.Ook sekswerkers mogen weer aan de slag.

Auto

Mensen van verschillende huishoudens mogen weer bij elkaar in de auto. Geadviseerd wordt wel om mondkapjes te dragen als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Openbaar vervoer

Alle zitplaatsen in de bus, trein, tram en metro mogen vanaf 1 juli weer bezet zijn. Blijven staan tijdens de rit mag niet.  Het advies ‘Alleen noodzakelijk reizen’ wordt vervangen door ‘Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.’  Niet-medische mondkapjes blijven verplicht in het ov.oor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje is verplicht.

 

Uitzonderingen

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om: contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders. Mensen met contactberoepen (zoals kappers, sekswerkers, masseurs en rij-instructeurs). Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers. Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.  Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Overig

Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. De Jonge: “Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden. Maar zolang het virus er is, zullen we ons aan de algemene regels moeten houden. Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen.”

 

Foto: Premier Mark Rutte.