Wel carnaval, geen prins bij Krulstarte De Mortel

DE MORTEL – Het aankomend carnavalsseizoen zal er in De Mortel heel anders uit gaan zien dan ze in Krulstarteland gewend zijn. Het bestuur van carnavalsvereniging De Krulstarte heeft namelijk besloten om geen Prins der Krulstarte te kiezen. De activiteiten waarbij de aanwezigheid van de Prins essentieel is zullen daarom ook niet doorgaan.

Dit betekent: geen Prinsverschijning, geen Receptie, geen Krulavond zoals gebruikelijk en dus ook geen viering van het 55-jarig jubileum. Dit schuift een jaar op, naar het weekend van 11 en 12 december 2021. Maar er is wél carnaval, en De Krulstartegaan samen bekijken hoe ze toch invulling aan dit volksfeest kunnen gaan geven. Het Krulstartevuurmoet brandend blijven, ook in coronatijd. Op basis van wat er kan zal bekeken gaan worden welke activiteiten -al dan niet aangepast- toch kunnen doorgaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan Radio Krulstart of jeugdactiviteiten (er is ook nog geen besluit genomen over de jeugdprins en jeugdprinses). En misschien kan iedereen in februari wél weer dicht op elkaar staan en achter elkaar in de polonaise lopen.
Uiteraard is het besluit gevallen vanwege de coronamaatregelen. Tijdens de laatste persconferentie heeft het kabinet duidelijk gemaakt dat ondanks de vergaande versoepelingen, de regel om afstand te houden zal blijven gelden tot er een vaccin of medicijn is tegen Covid-19. Ook is aangekondigd dat in ieder geval tot september zaken als zingen en hard roepen niet zijn toegestaan. September is ook het moment dat iemand in De Mortel gevraagd wordt om Prins der Krulstarte te worden. Die kan nu niet de zekerheid geboden worden dat alle activiteiten zorgeloos en zonder maatregelen door zullen gaan, hetgeen afbreuk zou doen aan zijn carnavalsjaar. Er vallen nú al gaten in de carnavalskalender.
Het bestuur heeft daarom tijdig de knoop doorgehakt om duidelijkheid te geven, zeker omdat een aantal commissies al bezig was of spoedig zou beginnen met de voorbereidingen voor het jubileumfeest. Sommige verenigingen kiezen er voor om de prins van 2020 nog een jaar te laten regeren, maar dat is in De Mortel geen optie omdat hij traditiegetrouw op carnavalsdinsdag is afgetreden.
Het bestuur geeft aan open te staan voor ideeën om nieuwe of eenmalige activiteiten te organiseren tijdens de aankomende carnavalstijd. De jaarvergadering eind november zal benut worden om het daarover te hebben met iedereen die dat wil. Zo wil men toch komen tot een leuk feest om het begin van de vastentijd in te luiden.

Foto: Een uitbundig zingende Prins Jelco bij De Krulstarte tijdens carnaval 2020.

Foto's:


W