Besmetting COVID-19 nertsenbedrijven Gemert (update)

GEMERT – In Gemert is bij twee nertsenbedrijven een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijven met 12.000 en 7000 moederdieren.

De besmettingen zijn aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks dieren worden getest op het virus. Het bedrijven zijn maandag geruimd.

In totaal zijn er nu 20 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 18 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het is van belang om nogmaals te benadrukken dat medewerkers met COVID-19 verschijnselen niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.(Foto: 112nieuwsonline.nl).