Avondje theater terug bij de Eendracht Gemert

GEMERT – Het avondje theater is vanaf eind augustus terug in Gemert. Door de coronacrisis kon het lopende seizoen niet afgemaakt worden. Tussen de hoop van verruiming en de vrees van beperking is de Eendracht Cultuurhuis toch gelukt om een compleet nieuw najaarsprogramma samen te stellen.

Door Marcel Bosmans

Optreden voor publiek is, met de zekerheid van het moment, weer mogelijk in ons land. Voorwaarde is wel dat bezoekers die niet tot hetzelfde huishouden behoren minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. “Op basis van dat gegeven hebben we gezocht naar een goede balans tussen veiligheid en gezelligheid”, geeft theaterdirecteur Remko Boesveld van de Eendracht aan.“We vragen onze gasten om de kaarten voor komend najaar per twee te boeken voor mensen die uit hetzelfde huishouden afkomstig zijn. We kunnen dan de maximale capaciteit in coronatijd benutten. Dat is ongeveer een kwart van de 400 zitplaatsen in de zaal. Oftewel 100 personen per voorstelling. Door de tweetallen kriskras over de zaal te verspreiden, in plaats van hele rijen leeg te laten, krijg je toch de indruk dat de zaal goed gevuld is. Gasten kunnen bovendien op een hartelijke ontvangst rekenen. We willen niet dat bezoekers het gevoel hebben dat ze strak aangestuurd worden. Ook bieden we de gelegenheid om na te borrelen.”

Twee per avond

Omdat er per keer minder plekken beschikbaar zijn, staan er in de regel twee voorstellingen per avond gepland. Voorzitter van de programmaraad Ton Manders: “We kunnen daardoor een groter publiek bedienen. Het brengt ook wat meer geld in het laatje. Die extra inkomsten zijn nu hard nodig om te kunnen overleven.” De eerste show begint om 19.30 uur (Christel de Laat uitgezonderd, red.) en de tweede om 21.30 uur. Een voorstelling duurt gemiddeld 70 tot 75 minuten. “Zodat de artiest even de tijd heeft om bij te komen en wij de zaal en de toiletten schoon kunnen maken.” Eerder geplande voorstellingen van Rob Scheepers, Christel de Laat, The 70’s Unplugged, Percossa en Joris Linssen & Caramba zijn over de zomer heen getild. “De eerste twee waren al uitverkocht en worden nu vier keer uitgevoerd. Zodat we voor elk toch in totaal 400 stoelen beschikbaar hebben.”

Martijn Fisher zingt Hazes

In het najaarsprogramma is ook plek voor andere bekende namen zoals Martijn Fisher (Martijn Fisher zingt hits van Hazes), Vera Mann (Goesting One Mann Show) en Marijn Brouwers. “Marijn is opgeroeid in Beek en Donk en kind aan huis in de Eendracht. Hij is gecast voor een van de hoofdrollen in Titanic, maar door de coronacrisis gaat deze musical een jaar later in première. Marijn vult dat gat op met een nieuwe voorstellingenreeks, waarin hij hoogtepunten uit zijn eerdere hommages aan Frans Halsema, Charles Aznavour, Frank Sinatra en Chet Baker de revue laat passeren.” Manders kijkt daarnaast uit naar de komst van The Voice of Holland winnaar Jim van der Zee, de u-vraagt-wij-zingen-voorstelling van musicalsterren René van Kooten en Brigitte Heitzer en de Nederlandse versie van de Broadway-hit Murder Ballads.

Lokale producties

De meeste lokale amateurproducties, zoals de nieuwe musical van STEMP en de verse voorstelling van jeugdtheater Carrousel, schuiven op naar 2021. “Zij hebben relatief veel voorbereidingstijd en een maximale bezetting nodig en moeten daarom tijdig zekerheid hebben. Er is wel een kans dat SoundSquad en Kerstkabaal dit jaar nog doorgaan.”

Voordeel

Boesveld is blij dat het gelukt is om een volwaardig najaarsprogramma te presenteren. “Dat we een relatief klein zijn theater, is nu een voordeel gebleken, want daardoor hebben we snel kunnen schakelen. Zowel intern als extern. We hebben ook de gunfactor bij een aantal impressariaten, omdat Ton veel tijd en energie in het onderhouden van deze contacten steekt.”

De Eendracht hoopt het hoofd boven water te houden. “De situatie blijft lastig, want ook wij lopen nu veel inkomsten mis. Ik weet dat de gemeente er alles aan wil doen om dit theater voor Gemert-Bakel te behouden. We hebben gezamenlijk al een aanvraag ingediend voor een provinciale ondersteuningsregeling. Ook inwoners kunnen helpen door komend najaar onze voorstellingen te bezoeken.”

Meer info: https://eendracht-gemert.nl.

Foto: Proefzitten in een coronaproof theater.

Foto's:


0