Gemeente Gemert-Bakel creëert toegankelijk sport- en beweegaanbod

GEMERT-BAKEL – Met Goed Bezig wil de gemeente Gemert-Bakel een bereikbaar sport- en beweegaanbod voor alle inwoners van de gemeente creëren. Goed Bezig richt zich vooral op de jongste inwoners, want jong geleerd is immers oud gedaan. Ook betrekt de gemeente andere doelgroepen bij het beweegaanbod, zodat bijvoorbeeld ook ouderen en mensen met een beperking toegang hebben tot beweegaanbod.

 

Beweegcoaches

 

De beweegcoaches Inge Poos en Tijn van Lankvelt zijn vanuit Goed Bezig actief op verschillende kindercentra- en scholen om ondersteuning te bieden tijdens gymlessen, sportactiviteiten te organiseren en leuk beweegaanbod te organiseren tijdens de buitenschoolse opvang. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen structureel te laten bewegen, uiteraard met veel plezier zodat ze dit op een latere leeftijd ook graag blijven doen. 

 

Deel van JOGG

 

Goed Bezig maakt deel uit van het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Dit nationale subsidieprogramma gaat uit van de kracht van een gezonde omgeving van het kind. Het is dus belangrijk om plekken waar kinderen vaak komen gezonder te maken, waardoor ze niet alleen thuis en op school, maar bijvoorbeeld ook op de sportvereniging gezonder eten en meer bewegen. JOGG professionals zijn echte regisseurs omdat geen enkele partij overgewicht of obesitas in zijn eentje op kan lossen. Er zijn namelijk vele factoren die invloed hebben op het gewicht en de gezondheid van een kind.

 

Gezonde voeding

 

Goed Bezig gaat niet enkel om bewegen, maar richt zich ook op het belang van gezonde voeding. Tegenwoordig zijn de verleidingen overal aanwezig. Een vette hap in de kantine op school, even een zak chips halen bij de supermarkt op weg naar huis, de snackkar bij een sportveldje. Voor kinderen (en volwassenen) is het niet eenvoudig om hier weerstand aan te bieden. JOGG zorgt ervoor dat de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder wordt, waardoor gezond eten, sporten, bewegen en slapen weer de normaalste zaak van de wereld worden. 

 

Tekort aan voedingsstoffen

 

Hoe ouder een kind wordt, hoe groter de behoefte aan vitaminen en mineralen wordt. Over het algemeen haalt een kind deze voedingsstoffen uit voeding, maar soms ontstaat er een tekort. Dit kan komen door eenzijdige voeding, doordat het kind veel aan sport doet of andere omgevingsfactoren. “Zeker in de leeftijdscategorie 4 tot 8 jaar gaat eten niet altijd vanzelf. Als je kind niet wilt eten of zeer kieskeurig is wat eten betreft, is het belangrijk om eventuele tekorten te voorkomen met het juiste voedingssupplement”, aldus Mia Jongman, woordvoerder van supplementguide.nl

 

Kinderen bewust maken

 

Goed Bezig zorgt ervoor dat kinderen én ouders zichzelf bewust worden van het belang van gezonde voeding, het drinken van water, bewegen en sporten en genoeg slapen. Als ouder help je jouw kind de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld door tijd vrij te maken om eens mee te gaan naar een proefles bij de sportvereniging en door ’s ochtends een vullend ontbijt klaar te zetten.

Beeld: Ashton Bingham via Unsplash

 

 

 

Foto's:


p