In de Biechtstoel: Maarten van Balkom

GEMERT – Lang geleden stond hij in het doel van zaalvoetbalclub ‘Het Hert’. Maarten van Balkom hield méér tegen dan de aanvallers van de tegenpartij lief was. Verder staat Maarten al zowat zijn hele leven achter de toonbank van de drogisterij waar op de gevel nog immer dat hert prijkt.

Geloof je?

Ik ben gedoopt en katholiek. Maar dat je daarmee dan de zekerheid hebt dat er méér is tussen hemel en aarde? We zien wel. Of niet.

Wat is je grootste deugd?

Ik denk de manier waarop ik mijn winkel bestier. Het contact met de klanten, de manier waarop ik iedereen benader, ook al is het op dit moment vanachter zo’n corona-proof scherm, dat hoort heel erg bij mijn waarden en normen.

Wat is je grootste zonde?

Tja, de één zou het bemoeizuchtig noemen, de ander (ik, in dit geval) zou het omschrijven als ‘alles graag bij willen houden’. Een bijkomend klein zondetje is dat ik maar heel moeilijk op tijd naar huis kan gaan.

Wat koester je het meest?

Nou, ik heb best een flinke rij aan te koesteren naasten. Dat begint bij mijn vrouw, dan mijn huisdieren – het gaat om een hond en om katten, mijn vrienden, ons personeel en uiteraard ook mijn winkeltje. Mijn ouders hadden die winkel al, ik weet niet beter dan dat die vierkante meters achter dat hert bij mijn bestaan horen.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Ik heb ronduit een hekel aan oneerlijke mensen en aan mensen die een kort lontje hebben. Kijk, we moeten het samen doen, zeker in deze moeilijke tijden van het coronavirus. Meer dan ooit is geduld een schone zaak, net zoals het zich houden aan de afspraken en de regels om het voor ons allemaal zo veilig mogelijk te maken.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Nou, heel heimelijk is het niet, want ik kan volop genieten van mijn vakanties, samen met mijn vrouw en vrienden, in Luxemburg. Daar pikken we op z’n tijd een terrasje, we drinken een heerlijk pilsje en bestellen een goede maaltijd. “Als God in Frankrijk” kan aangaande de landsnaam wat mij betreft worden veranderd in Luxemburg.

Van wie kun je nog wat leren?

Ik zie bij deze vraag in deze rubriek heel vaak als antwoord: “Van iedereen.” En dat is natuurlijk ook zo. Tegelijkertijd ben ik toch eigenwijs genoeg om mijn eigen gang te gaan.

Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Achter de deur van Johan Derksen, de besnorde goeroe van Voetbal Inside. Ik zou namelijk wel eens willen weten hoe die man nou écht in het leven staat.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met mijn vader en moeder, en met mijn schoonouders. Dat is enerzijds uit nostalgie, je weet wel, die goeie, ouwe tijd, en anderzijds zou het mooi zijn als ik ze kon vertellen hoe het leven, het dorp en de winkel er tegenwoordig uitzien.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Ik heb zo één-twee-drie niets meer te biechten, niets spectaculairs meer mee te delen. Mochten er echter mensen zijn die denken dat ik iets belangrijks ben vergeten, laat ze dan naar mijn winkeltje komen en het mij vertellen. De opgehaalde herinnering kunnen we dan besprenkelen met een lekker geurtje…

Foto's:


0