Onrust over bouw stal Rooije Hoefsedijk

GEMERT-BAKEL – Inwoners van de wijk Paashoef maken zich ongerust over de bouw van een nieuwe grote varkensstal aan de Rooije Hoefsedijk in Gemert. Een petitie daartegen was gisterenmorgen al meer dan 3000 keer ondertekend, overigens ook door mensen van elders. “Dat laat zien dat het leeft”, vinden Nelly van Oijen en Wendy Vogels, enkele van de initiatiefnemers van de petitie.

Door Wim Poels

De nieuwe eigenaar van de boerderij aan de Rooije Hoefsedijk 41 wil op die plek biggen en vleesvarkens houden, in totaal meer dan 8000. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als voorheen op die plek was toegestaan, maar daar staat tegenover dat het oude bedrijf van de eigenaar aan de Wolfsbosscheweg is gestopt.
Een ding benadrukken de twee vooraf. Het gaat hen niet om deze specifieke boer. “Die wil gewoon varkensboer zijn en dat mag”, zegt Van Oijen. “Aan de andere kant vinden wij dat er niet zo’n grote stal op anderhalve kilometer van een woonkern moet komen. We maken ons grote zorgen over de luchtkwaliteit in Gemert-Bakel en willen dat onze kinderen gezond kunnen opgroeien. Genoeg is genoeg. In onze kennissenkring zijn veel mensen met luchtwegklachten. Het is moeilijke problematiek, we willen een signaal afgeven”, aldus de twee.

Nelly is extra gespitst op de luchtkwaliteit in de gemeente. Zelf heeft twee weken op een ic gelegen met het coronavirus. Verschillende deskundigen stellen dat de luchtkwaliteit een reden is waarom het virus juist hier zulke ingrijpende gevolgen heeft gehad en het RIVM doet daar momenteel onderzoek naar. “De gemeente zou aan moeten voelen dat het gewoon niet van deze tijd is om zulke stallen toe te staan”, vindt Vogels.
Bovendien stellen de twee dat de publicatie van de vergunningen niet duidelijk is geweest. Op 30 april publiceerde de gemeente een aanvraag voor de ‘bouw van stallen’ aan de Rooije Hoefsedijk 41 in Gemert. “Er staat niet eens bij dat het gaat om varkens. De gemeente zou inwoners beter moeten informeren, op zo’n publicatie sla je toch niet aan”, zeggen Vogels en Van Oijen. Meer dan vijftig anderen deden dat overigens wel en maakten bezwaar. Ook denken de twee dat het goed zou zijn als de gemeente een voorlichtingsbijeenkomst zou beleggen, al is dat in deze tijd lastig.

Zo gebeurde het dat Nelly pas anderhalve week geleden hoorde over de nieuwbouw en meteen zette ze een berichtje op de groepsapp van de wijk. Daar werd veel op gereageerd en samen met buurtgenoten zette ze de petitie ‘Stop bouw megastallen Gemert’ en een facebookpagina op. Overigens zouden de initiatiefnemers het waarderen als ze actieve ondersteuning kregen van andere betrokken inwoners.
Inmiddels is er een gesprek geweest met een vertegenwoordiging van het CDA uit de gemeenteraad en komt er mogelijk een onderhoud met wethouder Anke van Extel. Vogels en Van Oijen: “Misschien zijn we te laat om bezwaar te maken en is qua vergunningverlening alles correct gegaan. Maar met zoveel handtekeningen moet de gemeente iets.”

Hier komen nieuwe stallen

Foto's:


0
  1. Daniëlle zegt:

    De gemeente gaat het gesprek aan, maar wel pas eind augustus, eerder heeft men geen tijd. Klinkt voor mij toch als rekken en erdoor drukken. Hoezo zorgplicht gemeente Gemert Bakel??? De belangen van 1 boer wegen toch nog altijd zwaarder in Gemert