Rokers willen meer dan ooit stoppen

Tieners zien roken al lang niet meer als stoer en keren zich af van de sigaret. Door het coronavirus hebben ook oudere rokers een duwtje in de rug gekregen, waardoor ze meer dan ooit van het roken af willen komen, aldus onderzoek van het Trimbos-instituut heeft uitgewezen. 

 

Weinig nieuwe rokers

 

Het Trimbos-instituut is binnen Nederland een toonaangevend onafhankelijk kennisinstituut voor tabak, drugs, alcohol en mentale gezondheid. De organisatie heeft als missie om een mentaal gezonde samenleving te creëren, waarin inwoners zoveel mogelijk zelf de regie hebben over eigen leven en zich verbonden voelen met elkaar. Uit recent onderzoek is gebleken dat de rookvrije generatie niet langer toekomstmuziek is, maar er nu echt aan zit te komen. Jongeren worden opgevoed met het uitgangspunt dat roken niet normaal is en jonge mensen beseffen dat een goede gezondheid en niet-roken hand in hand gaan. Dit weerhoudt ze ervan om te gaan roken.

 

Coronacrisis zet aan tot stoppen

 

In Nederlander rookt volgens de laatste cijfers (2019) 21.7 procent van de bevolking. Dit is al een daling ten opzichte van de jaren daarvoor. In 2018 rookte nog 22.4 procent van de Nederlandse bevolking. De coronacrisis zorgt ervoor dat meer dan 30 procent van de rokers overweegt om te stoppen. Dit blijkt uit een onderzoek van Trimbos onder duizenden rokers. Roken vergroot ontstekingsreacties, kan ervoor zorgen dat de longfunctie verminderd is en verstoort de werking van de trilhaartjes van het slijmvlies. Hierdoor is er steeds meer bewijs bevonden dat mensen die roken en Covid-19 oplopen een grotere kans hebben op ernstige complicaties. 

 

Minder roken door alleen thuiszitten

 

Dat de horeca dicht was en mensen in maart, april en mei veel thuis hebben gezeten heeft er volgens veel rokers voor gezorgd dat ze minder zijn gaan roken. De verleiding is een stuk minder groot en het voelde als het juiste moment om te stoppen. Veel van deze rokers waren wel al een langere tijd van plan om te gaan stoppen. Er is echter ook een groep, zo’n 20 procent, die juist meer is gaan roken door alle maatregelen. De reden hiervoor is stress of verveling. 

 

Hulp bij het stoppen

 

Rokers die willen stoppen kunnen hier veel hulp bij krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van nicotinevervangers, coaching, praktische apps en zelfs medicijnen.  Specialisten van SUNDT.nl geven aan dat voedingssupplementen ook een goede steun kunnen bieden tijdens het stoppen met roken. “Omega-3 supplementen kunnen rokers helpen bij het stoppen met roken. Dit vetzuur doet namelijk het verlangen naar nicotine verminderen en een tekort aan omega-3 maakt het voor rokers nog moeilijker om met een verslaving om te gaan. Het kan zijn dat je erg moe wordt door het stoppen met roken omdat je lichaam zichzelf moet herstellen. Hiervoor kan een magnesium supplement ondersteuning bieden.”

 

Rookvrije generatie

Het Longfonds, KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting zijn de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie, waarbij kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om zelf te gaan roken. Vanuit dit initiatief worden ook steeds meer sportverenigingen, scholen en gemeenschappelijke ruimtes rookvrij, zoals het tennispark GLTV Gemert dat rookvrij is.

Beeld: Mathew MacQuarrie

Foto's:


p