4e Dan voor Anke Peters

GEMERT- Door alle toestanden en beperkingen vanwege de Covid-19 uitbraak, is er veel veranderd in de sportwereld. Zo ook voor Anke Peters uit Handel. Met de nodige improvisaties is het haar toch gelukt de 4e Dan zwarte band in het Taekwon-Do te behalen.

Deze 29-jarige dame, welke 18 jaar geleden is begonnen aan de Koreaanse zelfverdedigingskunst Taekwon-Do in Gemert onder Master Léon van der Putten, had geplande cursussen en examens staan in London bij het hoofdkwartier van de International Taekwon-Do Federation. Maar alle geplande activiteiten werden geannuleerd.
Wel kon ze op 1 maart van dit jaar nog een groot evenement meepikken in Duitsland, een Masterclass en een International Instructor Course. Met dit laatste diploma op zak is ze gerechtigd om zwarte bandexamens af te nemen t/m 2de Dangraad. Dit is een van de vereisten voor het behalen van de 4e Dan.
Maar ook haar examen moest ze nog afleggen. Na eindeloos oefenen en trainen, had haar leraar Léon toch geregeld dat ze haar examen in delen af kon leggen. Zo werd ze onderworpen aan zowel theorie- als praktijkexamens, die in aangepaste vorm werden afgenomen. Het theorie-examen is erg uitgebreid, met onder meer een scriptie die ze mondeling moet toelichten.. Anke blinkt vooral uit in het zogenaamde Do-gedeelte, alles wat ze tussen de oren vandaan moet halen. Een van haar slogans is dan ook: ‘kennis is macht’. Voor dit onderdeel, slaagde ze met vlag en wimpel met een 9.

Daarnaast moest ze voor het praktijkgedeelte van het examen een reeks onderdelen afleggen. Het Dan-examen werd afgelegd in een besloten omgeving en was dus niet toegankelijk voor publiek. Anke liet een aantal prachtige praktijkuitvoeringen zien.
Naast het hoge punt voor theorie welke ze in een eerder stadium had gescoord, wist ze erg goed te scoren met de stapssparringen het vrij sparren en haar gevreesde onderdeel de breektesten. Een gecombineerde gesprongen trap- en stoottechniek. En de powerbreak met een gestrekte gedraaide hielkick door 4 cm dikke planken brak ze dan ook feilloos.
Hierna mocht ze nogmaals de Taekwon-Do instructeurs eed afleggen: Die is als volgt: “Ik zal de geboden van TKD bestuderen en uitoefenen Ik zal de leerlingen mijn instructeur/Master en ouderen respecteren. Ik zal TKD nooit misbruiken. Ik zal een voorvechter zijn van vrijheid en gerechtigheid. Ik zal bijdragen aan het maken van een meer vredige wereld”.

Daarna mocht ze op afstand de felicitaties in ontvangst nemen. Anke is een van de weinige vrouwelijke 4de Dangraad houdsters in de regio. Ze gaat in het nieuwe seizoen het stokje van haar leraar Léon overnemen en zal vanaf dan volledig verantwoordelijk zijn voor beide scholen in Gemert en Mill. Het Taekwon-Do examen was volgens de eis en onder auspiciën van de Internationale Taekwon-Do Federatie, onder GrandMaster Choi Jung Hwa (9de Dan). Voor info en felicitaties www.itf-tkd.nl

Foto's:


II

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.