Coronaproof zwieren in Boekel: ‘Eigenlijk hebben we de kermis verdiend’

BOEKEL – De kermis in Boekel ging dit jaar door. Van 1 tot 4 augustus was de coronaproof editie te vinden op het Sint Agathaplein en aan maatregelen en aanpassingen geen gebrek.

 

Door Dagmar Pluijm

De Boekelse kermis is een van de weinige in de omgeving die doorgaat. Wat opmerkelijk is als je terugdenkt aan vier maanden geleden, toen Boekel zwaar getroffen werd door het coronavirus. Toch ziet het Sint Agathaplein er dit weekend, op de iets bredere opstelling na, hetzelfde uit als andere jaren. Er staan even veel attracties als normaal en er zijn duidelijke maatregelen getroffen. Er staan pijlen op de grond om de looproute aan te geven, er is tape bij de attracties die de 1,5 meter aangeeft, over het hele plein zijn palen met desinfectiemiddel te vinden, de looproutes zijn verbreed en er staan borden die de regels extra benadrukken.

Ook zijn er toezichthouders aanwezig, te herkennen aan gele hesjes met daarop de tekst ‘4 veilig kermis’. Zij zijn er om mensen te wijzen op de regels. Een toezichthouder bij de botsauto’s vertelt: “Ik heb één groepje aangesproken. Dat liep tegen de route in. Verder gaat alles prima, mensen moeten zelf ook verantwoordelijkheid nemen en zich aan de regels houden.” De looproute is duidelijk, dat blijkt wel. 1,5 meter afstand houden gaat soms wat lastiger. Kinderen onder de achttien hoeven zich er niet aan te houden, maar mensen boven de achttien doen het ook niet allemaal.

Meron van der Aa (8) is blij dat het evenement gewoon gehouden wordt en haar moeder is het daar mee eens. “Het is hartstikke leuk dat er toch een kermis is, vooral voor de kinderen. Er wordt wel gepraat over de ouderen, maar de jeugd heeft de laatste tijd ook weinig gehad. Er zijn duidelijke maatregelen getroffen en de regels zijn ook duidelijk. Als je kijkt naar hoe hard corona Boekel geraakt heeft, hebben we de kermis eigenlijk wel verdiend.”
De coronabesmettingen in Nederland nemen de laatste tijd weer toe, maar dat doet de kermisexploitanten weinig. “Je merkt dat de mensen toe zijn aan een uitje. De kermis is buiten, dus ik vind het niet onverantwoord”, zegt Leon, de beheerder van de ballenkraam. Sjoerd van de schiettent denkt daar hetzelfde over: “Ik ben blij dat ik weer aan de gang kan. De mensen hier in de regio weten hoe het mis kan gaan.” Op de vraag of hij zijn wapens desinfecteert na gebruik zegt hij: “Nee, maar er staan overal palen waar mensen hun handen kunnen desinfecteren. Die verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf.”
Mark staat met zijn zoontje Luuk (5) voor de rups te wachten. “Het had van mij dit jaar niet gehoeven, maar het is leuk voor de kinderen.” Dat enthousiasme blijkt bij Luuk: “Ik vind de kermis heel leuk, maar in de rups durf ik niet!” Mark vertelt verder: “misschien is het onverantwoordelijk, dus het is belangrijk dat mensen toch die regels volgen. Zoiets als een kermis werkt alleen als iedereen zich aan de regels houdt.”
 

De attracties staan wat verder uit elkaar

Foto's:


0