De leukste fietsroutes door Gemert-Bakel en Boekel volgens het Gemerts Nieuwsblad (2)

Deze fietsroute door Gemert-Bakel en Boekel gaat  langs kloosters en kapellen. De Peel is gedrenkt in katholicisme. De invloed van de kerk op het dagelijkse leven was eeuwenlang groot en is nog altijd herkenbaar in de vele kerken, kloosters en kapellen die het gebied rijk is. Als vertrekpunt hebben we daarom voor de kerk in Handel gekozen.

Handel is een bedevaartsoord. Het Mariadorp bestaat in 2020 800 jaar. Het is ook een feest om er te fietsen. De historische kern is omgeven door groen en heeft een aantal bijzonderheden die het bezoeken waard zijn. Na een korte wandeling door het beeldenrijke processiepark achter de kerk vullen we onze bidons met het heilige Handelse water en stappen op.

Met de kerktoren in de rug draaien we rechts naar de Pastoor Castelijnstraat. Die gaat over in de Pater Petrusstraat. De twee straatnamen zijn niet de enige herinneringen aan het rijke Roomsche leven van weleer in deze contreien. Als we de komgrens van Handel gepasseerd zijn, zien we aan de rechterkant het oude klooster van de Paters Kapucijnen liggen. In het 19eeeuwse rijksmonument is nu een ecologische leefgemeenschap gevestigd, maar het bood vroeger onderdak aan paters die vrijwillig in armoede leefden. Gekleed in een donkerbruin habijt met een dik koord om hun middel en lopend op sandalen trokken zij er op uit om zielzorg te verlenen.  De ziekenzorg en dan in het bijzonder voor ‘geestenzieken’ werd overgelaten aan de broeders Penitenten die enkele meters verderop, net over de gemeentegrens hun uitvalsbasis hadden. Huize Padua is nu een GGZ-instelling. Museum de Kluis brengt de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg in beeld. Die is ook herkenbaar in de bebouwing op de locatie: bij de monumentale kloosterbebouwing werden vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ruime en lichte paviljoens gebouwd, naar ontwerpen van toonaangevende architecten als Jos Bedaux, Pieter Buys en het echtpaar Aldo en Hannie van Eyck.

Na de Kluis gaan we rechtsaf en fietsen tussen de paaltjes door het groene GGZ-terrein op (Eikenheuvel), vervolgens linksaf (Wilsfoort), rechtsaf (Kraanmeer), linksaf (Springelbeek) en aan het einde rechts (Kluisstraat). We laten Huize Padua achter ons, gaan het fietspad op en even verder linksaf (De Bunders), rechts (Dennemark) en links (Hoekstraat).

 

We steken rechtdoor de doorgaande weg over naar de Vale Peelweg en daarna rechts (Wanrooijseweg) het halverharde fietspad op. Bij de splitsing houden we links aan, als we weer op het asfalt zijn, gaan we linksaf (Voskuilenweg) en daarna weer links (Schepersdijk / Waterdelweg).  We passeren Peellandschapspark Voskuilenheuvel. De voormalige vuilstort is nu een aantrekkelijk wandelgebied waar heideschapen grazen. Aan het einde linksaf (Bovenstehuis / Burgt), links (Zijp), rechts (Waterval) en daarna rechts het fietspad op (Statenweg / Donkstraat), Als de weg een haakse bocht naar rechts maakt, buigen we via de oversteekplaats links naar het fietspad (Arendstraat). Als we de bebouwde kom van Boekel uit zijn gaan we rechtsaf en volgen het smalle Perekkerpad langs een rechte sloot. Even verder gaan rechts het bruggetje over en volgen met de haakse bocht naar links het pad. We houden het water aan onze linkerhand.Bij de splitsing kort voor de blokhut gaan we links en daarna weer links en rijden door tot aan de Mezenlaan. Daar slaan we links en aan het einde rechtdoor op het fietspad dat het bos in slingert. We volgen het pad tot we bij een verharde weg komen. Daar gaan we rechts (Peelstraat).

Even verderop sturen we links voor een smakelijke tussenstop. Eeterij Stoer is gelegen in de mooie bosrijke omgeving van Boekel tussen veel mooie fiets- en wandelroute: dé plek om even te pauzeren van je fietstocht en te genieten van een lekkere lunch, een heerlijk diner of gewoon een vers bakje koffie met gebak. Sinds 1 juni heeft Stoer een geheel nieuw terras dus ook bij mooi weer is het heerlijk vertoeven. Eeterij Stoer is geopend van wo t/m zo van 11.00 – 21.30 uur.

 

Einde weg steken we schuin links over naar de Gemertseweg en volgens het fietspad), en gaan daarna rechts (Mutshoek), links (Schuurkerkweg / Esdonk) en rechts (Esdonk). Bij het ‘Esdonks Kapelleke’ gaan we rechts (Esdonk), einde weg links (Serisweg) en rechts (Handelsesteeg). Daarna rechts het fietspad op (Gemertsedijk).  Even verder zien we links een bosgebied liggen.

Na een poosje steken we over naar een schilderachtige boswachterswoning. Achter het huisje aan op nummer 10 ligt lunchcafé De Boswachter.  Het is een rustpunt voor wandelaars en fietsers in de natuur. In het bos zijn diverse wandelroutes en speciaal voor de kleintjes heeft De Boswachter een eekhoorntjespad ontwikkeld. Samen met eekhoorn Hollie ga je op zoek naar de eekhoorns in het bos. Bij de Boswachter kun je daarvoor een rugzak met benodigdheden en een boekje huren.

 

 

We gaan terug links op het fietspad langs de doorgaande weg en even verder linksaf op een laan met fietspad het bos in (Meerbosweg). Aan het eind linksaf, daarna einde links (Coxsebaan), even verder rechts (Hoeveleekweg / Kampenweg) en aan het eind links (Vonderweg-Oost / Walgraafseweg / Wijnboomlaan). Aan het eind steken we schuin rechtdoor via de fietsoversteek over de doorgaande weg en vervolgens rechtsaf naar de Hoef, linksaf Scheidiuslaan, bij de splising links aanhouden en de doorgaande weg weer oversteken naar de Jezuïetenlaan. Einde linksaf (Haag), voor de Sint Joriskapel rechts (De Kampen) en na een poos rechts het zandpad (Karrenspoor) op. We houden links, draaien mee met de haakse bocht links ter hoogte van de veldkapel en vervolgen het pad over het terrein van het Boerenbondsmuseum. Aan het einde, voor de parkeerplaats gaan we rechtsaf, daarna links (Pandelaar /Koksedijk), rechts (Groenesteeg), direct links (Esdonksedijk), rechts (Handelsesteeg) en weer rechts (De Wind). We steken een drukke weg over en gaan rechtdoor (Kranerijt). We rijden door een bosgebied. Helemaal aan het eind steken we de doorgaande weg over en gaan links het fietspad op richting Handel  (Handelseweg / Onze Lieve Vrouwestraat).

Voordat we weer bij Handelse kerk terug zijn, stoppen we rechts bij Foodies & Zo, een bruisend plekje midden in Handel met een oase van rust in de sfeervolle tuin aan de achterkant. Ideaal gelegen aan diverse mooie fietsroutes kun je hier genieten van een lekkere pauze.  Foodies & Zo schenkt vanaf 4 augustus écht hele lekkere koffie. De taste van de Italiaanse bonen met de Duitse degelijkheid van een topmerk koffiemachine. Het ultieme geluk na een stukje fietsen vindt het team van Foodies & Zo dat.  Daarom wil zij ons gratis mee laten genieten van een lekkere koffiespecial tijdens deze fietstocht of na de lunch. Na deze aangename verrassing rijden we door naar het start- en finishpunt van deze route.

 

Lengte route: +/- 35 km.

 

 

 

Foto's:


fFbsH