De leukste fietsroutes door Gemert-Bakel en Boekel volgens het Gemerts Nieuwsblad (3)

Generaties voor ons wisten al dat Bakel een goede plek is om even op adem te komen. De bosrijke omgeving van het oudste dorp van Brabant is ook een ideaal fietsgebied.

Onze groene ontdekkingstocht start in de schaduw van de kerk op het Wilbertsplein. Het dorpshart gaat de komende tijd op de schop en krijgt een sfeervolle inrichting met veel groen en ruimte voor activiteiten. Met de kerk achter ons gaan we rechts de Dorpsstraat in richting rotonde. Daar gaan we rechts (Gemertseweg) en enkele honderden meters verder links (Achter de molen). Bij de Willibrordusmolen, een gesloten standerdmolen uit 1586, houden we het pad rechts aan. Daarna linksaf (Hoekendaal), rechtsaf (Buytencamp), weer rechtsaf (nog steeds Buytencamp) en daarna linksaf Verloorecost. Einde pad links naar Nuijeneind, de haakse bocht naar links volgen en op de kruising rechts (Heikantseweg / Bakelseweg). Even voor het viaduct steken we rechtsaf door en daarna direct links (Kloosterdreef). Op de t-splitsing bij Missieklooster Heilig Bloed gaan we rechts (Peeldijk) en het tweede pad rechts (De Biezen). Dat leidt door het gelijknamige broekbos. Einde links Asdonkseweg. Die komt uit in een haakse bocht van een asfaltweg. Daar gaan we links (Speurgt / Grotel). Ter hoogte van natuurgebied Grotelse Heide maken we een tussenstop bij Grotels Genieten.


Grotels Genieten is een sfeervol restaurant voor lunch of diner en bovendien een ideaal rustpunt op uw wandel- of fietstocht op de idyllische Grotelse heide. Neem plaats in de zon of schaduw en geniet van voortreffelijk eten en een heerlijk drankje op ons groene en gezellige terras.

We fietsen daarna verder en gaan aan het einde van de weg rechtsaf (Milschot) en na ruim een kilometer rechts (Oude Bakelsedijk). We volgen het fietspad tot aan de Bakelseweg. Daar draaien we rechts het verharde fietspad op (Bakelseweg / Kivitsbraak), daarna links naar Esp. We blijven de weg volgen tot we bij een halfverhard fietspad komen. Dat pad blijven we volgen met de bochten mee, tussen het hemelsblauwe water van de zandwinning door tot voorbij de parkeerplaats van de golfbaan. Daar slaan we rechtsaf (Ven) en direct links (Vinkert). Bij de vlaggenmast gaan we rechts over een verharde weg langs de slagboom. We bevinden ons op Zorgpark Bakel. In de wederopbouwjaren verrees op deze locatie een herstellingsoord voor mensen met de longaandoening tuberculose (TBC). Later kwamen er andere vormen van zorg, zoals huisvesting van ouderen met dementie en een hospice. Lokale vrijwilligers hebben een aantal ‘attracties’ op het terrein (nieuw) leven in geblazen. Zo is er een dierenpark, een modelspoorbaan, een veldkapel en een gratis toegankelijk zoek-de-kabouters-bos te vinden. In een oud tbc-huisje is een klein museum ingericht.

Als we de slagboom gepasseerd zijn volgen we de weg links met de bocht mee. Wij nemen niet de afslag rechts naar de veldkapel maar gaan rechtdoor. Direct voor de haakse bocht naar rechts volgen we rechtdoor een smaller pad. We houden het dierenpark rechts van ons en volgen het naar rechts buigende het pad met de vijver aan onze linkerhand. Na de vijver gaan we rechtdoor en kronkelen rechts met het pad mee. Bij de splitsing houden we links aan en bij de splising daarna rechts aan. Daarna steken we links door naar de verharde weg, rijden langs de slagbomen en draaien naar links op het verharde fietspad langs de doorgaande weg (Roessel). Kort voor de fraai beltkorenmolen Laurentia gaan we rechts (Leemskuilendijk) en einde weg rechtsaf naar het fietspad langs de doorgaande weg (Oldert). We steken links over naar Hollevoort (dubbel –l).

Daar vinden we bierbrouwerij Holevoort (enkel –l). Het brouwen van eigen bier is één van de tradities die Bakel, het oudste dorp van Brabant, rijk is. “Bij Brouwerij Holevoort brouwen we ons bier ambachtelijk en op natuurlijke wijze”, legt Sven Somers, een van de mannen achter het initiatief ons uit. “Gerst en hop verbouwen we zelf, in de ‘tuinen’ van onze brouwerij. Een eigen bron, op de rand van de Peelrandbreuk, geeft ons loepzuiver water.”


De weg buigt terug naar de Oldert. Daar draaien we links het fietspad op. Na een paar honderd meter maakt de weg een bocht naar rechts. In die bocht gaan we links naar de Bolle Akker. Ten westen en ten zuiden van Bakel bevindt zich een aantal complexen van bolle akkers. Die typische akkers zijn ontstaan doordat ze honderden jaren lang bemest werden met een mengsel van schapenmest en plaggen uit de potstal. We gaan verder op Bolle Akker/Hilakker. Later rechts aanhouden naar Heidveld en nog verder schuin rechtdoor naar Molenhof / Raktseweg. We blijven de weg een tijd volgen en gaan dan rechts (Ooftweg / Raktweg).

Als de doorgaande weg een haakse bocht naar links maakt gaan we rechtdoor het fietspad op. We houden de grote recreatieplas aan onze rechterhand. Direct voordat het pad een haakse bocht naar rechts maakt gaan we bij de splitsing rechtdoor. Ook voor de volgende haakse bocht naar rechts –we fietsen nu door een bosgebied- gaan we bij de splitsing rechtdoor en daarna aan het eind links. Als we verder rijden komen we op een verharde weg. Even verderop ligt aan de rechterkant palingkwekerij en – rokerij Rijpelaal. Pure ambacht met passie, dat straalt de vers gerookte paling van Rijpelaal in Helmond uit en dat proef je. Het terras is onlangs uitgebreid en omgetoverd tot een knusse zittuin met comfortabele sfeer. Hier kun je nu genieten van een heerlijk broodje paling met kop koffie. Rijpelaal is zeven dagen per week geopend.

Na een heerlijke pauze vervolgen we onze weg rechtdoor (Rijpelberg / Berkendonk) en draaien op het eind rechts het verharde fietspad op (Bakelse brug / Benthem / Helmondsestraat). Zo rijden we rechtdoor naar Bakel. Bij de rotondes gaan we rechtdoor tot we weer bij het Wilbertsplein zijn. We blazen lekker even uit bij Jut&Jul. Een origineel lunchgerecht, een lokaal speciaalbier met iets lekkers van de borrelkaart of gewoon een goede kop koffie met vers gebak. Jut&Jul eten en drinken heeft veel smakelijks in huis om de hele dag door van te genieten. Buiten op het ruime en gezellige terras of binnen in ‘de huiskamer van Bakel’. En mocht je niet alleen zelf energie willen bijtanken: bij Jut&Jul is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig.

Je kunt de route ook online bekijken.

Foto's:


00000