07 augustus 2020

Kranslegging Nederlands-Indië

GEMERT – Op 15 augustus is het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De Indische gemeenschap van Gemert-Bakel wil volgende week zaterdag om 11.00 uur even bij dit historisch feit stilstaan. Met een kranslegging bij het monument aan de Pater van den Elsenstraat zullen de vele slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië worden herdacht.

Het einde van de oorlog betekende voor de Nederlands-Indische gemeenschap in de Japanse kampen of daarbuiten nog geen bevrijdingsfeest. Dat zou er ook nooit komen, want onmiddellijk na de capitulatie brak de Indonesische revolutie uit. De latere president Sukarno riep op 17 augustus de onafhankelijkheid van Indonesië uit.
Helaas had hij talrijke, vaak jeugdige opstandelingen niet in de hand. Zij gingen moordend en plunderend te keer, waarbij vele duizenden Nederlanders en Indische Nederlanders het leven lieten. Later werd het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger ingezet versterkt met troepen uit Nederland. In deze koloniale oorlog vielen nog eens vele tienduizenden slachtoffers aan beide zijden, ook enkele Gemertse soldaten. Uiteindelijk werd Indonesië op 27 december 1949 toch een soevereine staat. De verhoudingen waren echter al zo verziekt, dat er voor de honderdduizenden Nederlanders en Indische-Nederlanders geen plaats meer was. De meesten vluchtten naar Nederland.
Zo kwamen vanaf 1950 enkele honderden gezinnen van Indische Nederlanders in Gemert terecht. Zij bewoonden vooral de nieuwe wijken Molenakker en Berglaren. Hun kinderen vermengden zich al snel met de autochtone bevolking en nu nog telt de gemeente Gemert-Bakel veel inwoners met Indische wortels.

Vanwege de corona-maatregelen vragen de organisatoren degenen die bij de kranslegging aanwezig willen zijn om niet te komen bij ziekteverschijnselen, gepaste afstand te houden en eventueel een mondkapje te dragen. Wel zouden zij het mooi vinden als u een bloemetje wil meebrengen om op het monument te leggen. Dit kan u overigens ook individueel doen de hele dag door.

Foto's:


0