On-Nederlands mooi

“Waar ga jij heen op vakantie? Ik naar Limburg.”, “Ik naar Zeeland!”, “Oh! Is het daar mooi weer?” … Dit jaar gaan de standaard wat-doen-jullie-deze-zomergesprekjes allemaal net iets anders dan anders. De reden is niet fijn natuurlijk, maar alle ontdekkingsreizen in Nederland vind ik tóch een prachtige bijkomstigheid.

Waar onze “we gaan dit jaar een paar dagen naar Drenthe” vorig jaar nog met een afwachtende blik bekeken werd (want waar gaan jullie dan nog méér heen?), is het dit jaar (helaas wel noodgedwongen) ontzettend hip om binnen Nederland op vakantie te gaan. Geen over-de-toplocaties in het verre buitenland, maar gewoon de Nederlandse equivalent van de Highway 1: De Hunebed Highway.

Hoewel de klimaatverwachtingen wellicht wat bijgesteld moeten worden en de bikini dus misschien wel onuitgepakt onder in de koffer moet blijven zitten, ontdekken we ondertussen wel alle mooiste plekjes van Nederland. Om vervolgens alsnog te horen en te lezen dat ‘het hier ‘zo mooi is dat het wel het buitenland lijkt’. Ehh…? Nederland is fantastisch! Schijnbaar is het helemaal niet zo logisch om trots te zijn op onze duinen, stranden, wadden en bosgebieden. Laat staan op onze oude steden, bijzondere musea en al het andere moois.

Hoe mooi zou het zijn als na dit jaar ineens iederéén besluit dat we in een toeristisch pareltje wonen! Nóg meer kroegjes en leuke markten, nóg meer gezellige zomeravonden met iedereen in de buurt en, zeker niet onbelangrijk, een opleving van de opleiding en het vak Nederlands! Want -eindelijk- wordt ingezien hoe belangrijk dit allemaal is. De opleidingen lopen ineens vol, geen tekorten meer, vanaf september alleen nog maar juichende leerlingen in mijn lokaal… Ik droom nog even lekker verder.

Maar wat ga jij dit jaar dan doen, Saartje? Nou, ik zit dit jaar in een huisje in een bosrijke omgeving en een rijke historie: kastelen, kloosters en een prachtig centrum, heerlijk eten en vriendelijke locals. Precies, ik blijf thuis!

Saartje

Foto's:


0