Op vakantie in Gemert

GEMERT – Het is maandag niet de drukste dag op de Dorpscamping Gemert. Het is extreem heet en niet iedereen vindt kamperen dan het beste idee. Desalniettemin heeft zich rond elven een behoorlijk gezelschap verzameld op het terras in de schaduw achter het sanitairgebouw van de camping. “Op welke camping wordt nou elke dag om elf uur koffie geschonken”, vragen de gasten zich met waardering af.

Door Wim Poels

Nou, op de vorig jaar geopende Dorpscamping dus. Het lijkt een goed moment om even met de gasten te praten. Al blijkt het ook het tijdstip te zijn dat Volkelse vliegtuigen de rust flink verstoren. Terwijl de stilte toch juist een van de sterke punten van de camping en Gemert-Bakel als geheel is.

Voor de gasten zijn er een paar redenen om juist naar deze Gemertse camping te trekken. Aan de ene kant is er de voorziening zelf. Ruime plaatsen, proper sanitair, wifi die het doet, water bij elke plek het zijn voor veel mensen die op de camping verblijven essentiële punten. De gastvrijheid van Hans helpt zeker ook mee, net als zijn humor. Op de camping zijn allerlei bijzondere plekjes ingericht. Er staat een hooivork tegen een paal, met het bordje ‘Je moet de groeten van Riek hebben’. Ergens anders is een fiets zo ingegraven, dat de wielen half in de grond zitten. ‘Pas op, zachte berm’, staat erbij. Het is geen randvoorwaarde, het schept wel een sfeertje. Voor de groene stroom zit er een stopcontact in een boom.
Maar je gaat natuurlijk niet op een camping staan als de omgeving je niet bevalt. De koffiedrinkers vallen voor de bijzondere ligging van de Dorpscamping. Want aan de voorkant ben je meteen aan de Pandelaar, het centrum met zijn kerk, kasteel en winkelvoorzieningen is op loopafstand. De caravans en campers staan echter achter op het terrein. En daar heb je een ruim uitzicht. Stond er geen bomenrij voor, dan keek je recht op het Boerenbondsmuseum. “Dus als je op de camping bent, heb je het idee dat je ver in het buitengebied zit”, vinden de gasten.
En aan de andere kant wordt het centrum gewaardeerd. De kampeerders vinden Gemert een mooi dorp, met een prachtig centraal plein. Attie en Kees Boks uit Delft vinden de vriendelijkheid van bijvoorbeeld winkelpersoneel opmerkelijk. “De mensen daar nemen echt de tijd voor je. Dat gebeurt bij ons in de Randstad echt niet altijd”, weten ze. En oké, de winkelvoorzieningen in Gemert zijn misschien niet die van een grote stad, er is wel voldoende aanbod. “Weinig leegstand, alleen aan van hieruit het begin een beetje. En er zijn opvallend veel supermarkten, waar het lekker koel is. Met dit weer reden er een extra rondje te lopen.”

De meeste gasten zouden onder normale omstandigheden vaak de fiets pakken. De boerenbondsroute is populair, zelfs fietsroutes uit deze krant worden wel eens gefietst. Maar deze week zijn de meeste gasten niet zo actief, hooguit in de ochtenduren. Daarna is het veel te heet. De een gaat nu het liefst in de buurt van tent of caravan in de schaduw zitten met een boek, voor een ander is de relatieve nabijheid van de Rooye Plas een groot goed. “Met een kwartiertje ben je er”, zegt een paar dat de badhanddoek al om de nek heeft hangen. “En als je daar liever bent, Hemelrijk is ook niet zo ver.”
Het echtpaar Quirijns uit Gilze zou normaal gesproken wat verder weg op vakantie gaan. Het coronavirus zorgde ervoor dat het stel deze zomer redelijk in de buurt blijft. Toch zien de twee een behoorlijk verschil in het landschap in hun eigen omgeving. “Bij ons liggen bebouwde kommen veel dichter bij elkaar, hier lijkt er veel meer groen tussen de kernen te liggen”, stellen ze.
En het blijkt dat mensen selectief kijken. Praten Gemertenaren vaak over grote varkensstallen in het buitengebied, de Gilzenaren zien vooral meer gemengde bedrijven. “Bij ons zie je nauwelijks akkerbouw en koeienboeren zijn grootschalig. Het is een indruk, maar ik heb het idee dat de koeienboeren hier kleiner zijn en dat ze andere activiteiten bij doen. Het landschap is gevarieerder.” Daar komt bij dat ze het buitengebied niet zo verrommeld vinden, het is er relatief schoon.

Natuurlijk deugt niet alles in Gemert-Bakel. Er zijn punten van kritiek. Een aantal fietsers is niet altijd gelukkig met de knooppuntenroutes. “Je komt hier nog wel eens op niet-verharde paden terecht. Liggen er kiezels, dan is het nog wel te doen. Echte zandpaden zijn met dit weer echter geen pretje”, vinden Karin en Stef Priem, ook al uit Delft.
En Kees Boks heeft nog wel een tip voor het dorp: Maak het centrum nou eens echt autoluw. “Als je bij Dientje loopt, word je soms bijna van je sokken gereden. Bij ons in Delft is er veel discussie geweest over het centrum. Tegenwoordig worden de auto’s geweerd. En het is zo succesvol, dat ook de ondernemers helemaal voor zijn.”

Hans Crooijmans (r) en zijn gasten

Foto's:


0