Leerlingen De Samenstroom Gemert zoeken oude apparaten

GEMERT – Op Kindcentrum De Samenstroom in Gemert is een race aan de gang die zowel spannend is als goed voor het milieu. Door zoveel mogelijk oude elektrische apparaten te verzamelen dragen de leerlingen bij aan een schonere wereld én kunnen ze een schoolreis winnen.

Door Siel Peijs

Ze willen bijdragen aan een schoner milieu en tegelijkertijd mensen in ontwikkelingslanden helpen, zeggen Maud Sneijders (10), Meijke Arts (10) en Diem van der Aa (11) bijna in koor. Om die reden doen de leerlingen van KC De Samenstroom met hun school mee aan de E-waste Race. “Dat betekent dat we zoveel mogelijk kapotte elektrische apparaten verzamelen zodat ze gerecycled kunnen worden”, vertelt Diem. “Want er zitten allemaal grondstoffen in die weer nodig zijn om nieuwe apparaten van te maken. In een mobieltje zitten bijvoorbeeld wel vijftien grondstoffen.” “Koper, ijzer en zelfs goud of zilver”, somt Meijke op. “Die stoffen zijn soms zo schaars dat er geen nieuwe apparaten gemaakt kunnen worden als we ze niet hergebruiken.” “Als je oude apparaten in de prullenbak gooit gaan ze vaak naar ontwikkelingslanden”, vult Maud aan. “Daar worden ze verbrand en dat is slecht voor het milieu. Of ze worden uit elkaar gehaald door kinderen.”

Bij de apparaten die ingezameld worden op De Samenstroom of op één van de andere scholen in de regio die meedoen aan de E-waste Race is dat in elk geval niet zo. De organisatie achter de race garandeert dat ze duurzaam worden gerecycled door een erkend bedrijf.

“We doen met de hele school mee”, vervolgt Maud. “Iedereen heeft thuis naar apparaten gezocht en familie gevraagd of ze misschien nog iets op zolder hebben liggen.” Daarnaast zijn ze met hun klas de buurt ingegaan, vertelt Meijke: “We hebben speciale posters uitgedeeld. Die kunnen mensen voor het raam hangen als ze iets hebben, zodat wij zien waar we oude apparaten mogen ophalen.” Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen ook een mailtje sturen naar hun juffrouw, zeggen de leerlingen: anouk.vanlieshout@stichtinggoo.nl. Bovendien is op het schoolplein een E-waste Point ingericht waar mensen kapotte elektrische apparaten kunnen achterlaten. Diem: “Dat kan elke dag dat de school open is, van half negen tot vier uur.”

Maud, Meijke en Diem roepen iedereen op om dat zo snel mogelijk te doen. De E-waste Race eindigt op 2 oktober en de leerlingen van De Samenstroom zijn vastbesloten als eerste te eindigen. “We krijgen punten per ingeleverd apparaat”, zegt Meijke. “Een mobieltje is de meeste punten, maar we krijgen ook punten voor kapotte televisies, oude computers of een koffiezetapparaat. Voor elk elektrisch apparaat dus eigenlijk.” Het verzamelen van zoveel mogelijk punten is, naast de milieuwinst die de actie oplevert, om nog een reden interessant. Diem: “Als we eerste worden winnen we een schoolreisje.”

Foto: Diem, Meijke en Maud voor het E-waste Point .

Foto's:


0