Bas van de Burgt zesde op NK

GEMERT – Bas van de Burgt reisde afgelopen weekend naar Emmeloord in de Noordoostpolder om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen meerkamp. De atleet van GAC Gemert haalde na zijn tien meerkamponderdelen een mooie zesde plaats. Bij het polsstokhoogspringen en het speerwerpen behaalde hij twee persoonlijke records.

Het wisselvallige weer speelde zeker op de eerste dag van de meerkamp een rol op dit Nederlandse Kampioenschap, dat wegens corona veel later in het seizoen plaatsvond dan gebruikelijk. De 100 meter liep Bas in 12,01 seconden in de eerste serie met veel tegenwind. Het verspringen daarna verliep beter. Hoewel hij niet aan zijn persoonlijk record kwam, was hij met 6.10 meter redelijk tevreden. Het kogelstoten is het derde onderdeel van de tienkamp. Helaas verliep het wat minder soepel en stootte Bas naar 10.82 meter, wat een kleine teleurstelling was. Maar bij het hoogspringen kon hij de verloren punten weer inhalen. Hij sprong naar een mooie hoogte van 1.94 meter, wat zijn puntenaantal weer opschroefde. Met een tijd van 55,25 sec. op een zeer winderige 400 meter sloot Bas zijn eerste dag in Emmeloord af.
De tweede dag begon met de 110 meter horden. Dit is de specialiteit van Bas, maar ook van veel andere meerkampers. Bas liep met zijn 15.80 sec. een goede race, hoewel hij één van de laatste hordes flink hard raakte met zijn been. Met het discuswerpen wierp Bas een mooie afstand van 33,53 meter. Daarna begon het lange wachten tot het polsstokhoogspringen. Bas heeft de afgelopen maanden veel op polsstokhoogspringen getraind en een persoonlijk record kon dus niet uitblijven. De hoogte van 3.90 meter die hij haalde was goed voor een nieuw persoonlijk. De hoogte was ook meteen goed voor een nieuw clubrecord, dat met 3.81 ook al op zijn naam stond.
Het polsstokhoogspringen was inmiddels zo erg uitgelopen dat het speerwerpen pas laat kon beginnen. Emmeloord ligt zowat naast het IJsselmeer en door de overheersende windrichting waren er al enkele buien gepasseerd op zondag. Maar vlak voor het speerwerpen brak de hemel open en hebben de heren enige tijd moeten wachten tot de aanloop van het speerwerpen weer een beetje begaanbaar was. Voor Bas maakte de kou en de regen weinig uit, want hij gooide de speer naar een prachtige afstand van precies 44 meter. Tot slot liepen de heren nog een 1500 meter. Na twee dagen hard werken is dit afsluitende onderdeel niet het meest favoriete van de meeste meerkampers, maar de benen van Bas konden hem ‘s avonds om 19.45 uur toch nog naar een mooie tijd van 4.52 minuten brengen.
Met het totale aantal van 6113 punten werd Bas zesde in het klassement en kon hij terugkijken op een geslaagd Nederlands Kampioenschap.

Foto's:


0