Boek over geschiedenis Dientje

GEMERT-BAKEL – ‘Bai Dientje, vier generaties horecatoewijding’, is de titel van het boek dat de bijna honderdjarige geschiedenis van de Gemertse horecagelegenheid in woord en beeld brengt. Het rijk geïllustreerde exemplaar op A5 format is het werk van Jan Winkelmolen en wordt in het najaar in de boekhandel te koop aangeboden.

In feite is het boek een eerbetoon aan Dientje Wijn -Rooijmans die in de verre omgeving een begrip werd. De horecaonderneming stond aanvankelijk te boek als hotel De Kroon maar veranderde in de loop der jaren in ‘Dientje’. Vierde generatie Jan Wijn droeg die naam destijds definitief op aan zijn oma. Vanaf 1 juli heeft hij een zakenpartner gevonden in Frank Boekelder, uitbater van lunchroom `t Mikkertje’. Samen zijn ze gestart met een nieuwe formule die bij de bevolking uitermate goed is aangeslagen. Het was sigarenmaker Jan Wijn die De Kroon eind jaren twintig van de vorige eeuw overnam van Janus van Berkel. In het boekje worden de periodes van Dientjes zonen Jan, Frans en Thom beschreven en is er ook veel aandacht voor Marietje Bevers-van Lieshout, die bijna zestig jaar een groot aandeel in de zaak heeft gehad. Eveneens komt Pieter Penninx in beeld die tien jaar bij De Kroon de regie in handen had. Een groot deel van de verenigingen die bij Dientje hun thuishonk hadden of nog steeds hebben zijn in de fotogalerie opgenomen.
Het grootste deel van de oplage is door de huidige eigenaars gekocht die het op een later te bepalen datum gaan presenteren. Daarna is het voor 9,95 euro te koop bij de lokale boekhandel.

Dientje Wijn – Rooijmans.

Foto's:


0