Burgemeester ontvangt special Indië-Herdenking

GEMERT – Afgelopen vrijdag 18 september vond vóór het Gemerts Archief de officiële overhandiging plaats van de speciale editie Indië-Herdenking 1945 – 2020 ‘Volg de Sporen verder’ aan burgemeester Michiel van Veen. Die bleek, tot vreugde van de Werkgroep Indië-herdenking 2020 Helmond, zeer goed op de hoogte te zijn van de geschiedenis van de Indische Nederlanders.

Het blad is samengesteld door de Werkgroep Indië-Herdenking Helmond, die onder andere bestaat uit Inge Dümpel en Ellen van Eeden. Deze bijzondere uitgave staat in het teken van 75 jaar vrijheid na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië en voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Er zijn indrukwekkende interviews en herinneringen aan die tijd in opgenomen; de stemmen van (Indisch) Nederland, Indonesië en Japan zijn te ‘horen’ via een veteraan en personen (of hun nazaten) die de oorlog in Indië hebben meegemaakt. H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau schreef het voorwoord en de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma-van den Heuvel gaf ook een bijdrage. Verder staan de tekst van ‘Oude foto’ erin van Freek de Jonge, gezongen door Liesbeth List én het ontroerende ‘De stilte doorbroken’ tekst en muziek van Ernst Jansz, speciaal voor deze gelegenheid geschreven. Het blad is, tegen verzendkosten, te bestellen via indieherdenkinghelmond@gmail.com.

Foto's:


0