COVID-19, hoe zit het bij dieren?

GEMERT – Waar we normaalgesproken dierendag tot een feestje zijn we dit jaar door de coronamaatregelen beperkt in de mogelijkheden en hebben kunnen we de populaire knuffelspreekuren helaas niet organiseren dit jaar. Wel willen wij u graag voorzien van de actuele informatie met betrekking tot COVID-19 en huisdieren.

COVID-19 is al maanden dagelijks nieuws. Het gaat dan vooral om mensen, maar het is bekend dat in Nederland ook honden, katten en nertsen COVID-19 hebben opgelopen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het met name jonge katten zijn die na besmetting ziek worden, net als mensen krijgen zij luchtwegklachten, maar ze kunnen ook maag-darmproblemen krijgen. Meestal was er sprake van een eigenaar die ook COVID-19 had. Het is waarschijnlijk dat de eigenaar het huisdier besmet heeft. Van hamsters en fretten is ook bekend dat zij ziek kunnen worden van het virus. Konijnen lijken niet gevoelig voor het virus. Onderzoek laat zien dat ook varkens, kippen en eenden niet vatbaar zijn voor het virus. Dit lijkt ook te gelden voor koeien, schapen, geiten, paarden en ratten. De kans dat een huisdier door de eigenaar besmet wordt lijkt klein aangezien het wereldwijd om een klein aantal besmette dieren gaat.
In Nederland zijn er maar enkele gevallen bekend van mogelijke dier-op-mensbesmettingen. Mogelijk hebben enkele medewerkers op nertsenbedrijven waar nertsen besmet waren met het virus, het virus opgelopen via deze dieren. Dit is de rede dat de overheid bedrijven waar nertsen positief getest zijn op het coronavirus ruimt.
De uiteindelijke kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is ontzettend klein. Adviezen voor eigenaren van huisdieren met knuffelcontact zijn online te vinden op de website van het RIVM.

Foto's:


0