Groenpaviljoen proeftuin voor professionals van de toekomst

GEMERT – Het nieuwe groenpaviljoen van het Commanderij College is afgelopen woensdag officieel geopend. Drie derdejaars leerlingen vmbo groen, Vincent Opsteen (14) uit De Mortel, Yorick Verhoeven (13) uit Gemert en Wesley van Verlinde (15) uit Boekel, verrichten de openingshandeling door met een heggenschaar een bloemenlint door te knippen.

Van de redactie

Het groenpaviljoen is een wereld op zich. Het staat helemaal los van het hoofdgebouw op locatie de Doregraaf en kijkt uit op een maïsveld. Het paviljoen heeft een eigen schoolplein dat groen is ingericht met grote, ronde plantenbakken. Een deel van de bakken is niet gevuld. Dat gebeurt tijdens de praktijklessen. “Groenonderwijs geef je niet alleen binnen, maar vooral buiten”, geeft sectieleider Groen Eric van Heugten aan. “De nadruk ligt op de praktijk, oftewel ervaringsgericht leren. In en rond het paviljoen zijn mogelijkheden voor het telen van groenten en kruiden, het verzorgen van dieren en het onderhouden van de groene omgeving.”

Buiten is ook naar binnen gehaald. Hart van het paviljoen is een open ruimte met veel natuurlijke lichtinval waar picknickbanken staan en zitjes in de vorm van gestapelde stenen die meebewegen met leerlingen. In de buitenring zijn een keuken, een kleine werkplaats en een vertrek met kleindieren ingericht. Aan de buitenkant van het gebouw is een glazen kas te vinden

Het klassikale onderwijs lijkt verder weg dan ooit in het Groenpaviljoen. Het oogt meer als een proeftuin waar jonge mensen zelf in een innovatieve omgeving aan de slag gaan met alles wat groen en gezond is. Waar ze leren door het zelf uit te testen.
Ook het gebouw zelf draagt bij een gezonde en groene toekomst. “We doen de naam ‘groen’ eer aan”, zegt locatiedirecteur Carin Simons. “Zo liggen er zonnepanelen op het dak van het Groenpaviljoen en is er sprake van een hoge isolatiewaarde. Daarmee is het in alle opzichten een visitekaartje voor het voorbereidend groenonderwijs in de regio en kunnen we samen met het bedrijfsleven, docententeam,ouders en leerlingen optimaal inspelen op de groeiende vraag naar groenprofessionals.”

Opening van het Groenpaviljoen.

Foto's:


0