Hartinfarct gemist?

RTL startte op primetime met de verontrustende mededeling ‘Huisartsen zagen infarcten over het hoofd tijdens de coronacrisis’. In het Eindhovens Dagblad werd paginagroot aandacht besteed aan dit punt compleet met een foto van een patiënt uit onze gemeente die dit helaas overkwam. Cardioloog Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie zegt: ‘We kennen meerdere voorbeelden van gemiste hartinfarcten en gemist chronisch hartfalen, omdat huisartsen en patiënten dachten dat het corona was.’ Cardiologen hebben opmerkingen en adviezen: ‘Met een hartinfarct moet je binnen vier uur behandeld worden, anders heb je grotere kans op blijvende schade. Het zou zeker kunnen dat hier ook mensen aan overleden zijn.’ En ‘In geval van twijfel moet de huisarts de patiënt gewoon laten komen. Dan kun je de patiënt onderzoeken en eventueel een hartfilmpje maken.’ Dit kwam van een professor in de cardiologie. Nou, beste professor, huisartsen doen niets anders. Bij twijfel sturen huisartsen hun patiënt altijd naar het ziekenhuis voor onderzoek!

Gelukkig reageert ook een huisarts met verstand van zaken in de Volkskrant van 23 augustus. Van alle patiënten met pijn op de borst sturen huisartsen 76% terecht niet naar de cardioloog. Dat is heel fijn voor die cardioloog want als huisartsen al die patiënten wel zouden sturen dan waren de poliklinieken binnen korte tijd totaal verstopt. De overige 24% stuurt de huisarts wel door omdat ze twijfelen. Van deze 24% heeft eenderde een hartinfarct en tweederde geen hartinfarct. De huisarts doet dus al lang wat de professor adviseert: bij twijfel doorsturen. Soms schat de huisarts de klacht in als onschuldig maar blijkt achteraf dat er toch een hartinfarct bestond. Dit komt voor in minder dan 1%. Dat is ontzettend vervelend, vooral voor de patiënt, maar ook voor de huisarts. Ik ken geen huisarts die er niet mee zit als hij of zij iemand thuis heeft laten blijven terwijl het ziekenhuis de juiste keuze was.

De huisarts van de patiënt uit onze gemeente reageerde heel gepast: hij erkende dat het hartinfarct helaas was aangezien voor een corona-infectie en dat hij ervan geleerd had. Foute diagnoses zullen altijd blijven voorkomen en blijven erg voor patiënt en huisarts. Cardiologen (en nieuwsrubrieken) die dan gaan roepen wat de huisarts beter zou moeten doen zouden eens een paar weken mee moeten lopen om begrip te krijgen voor het moeilijke werk van de huisarts. Oordelen over een vak dat je niet kent heeft geen pas. En conclusies achteraf zijn altijd gemakkelijk.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0