Jongerencafé Gemert weer open na lange coronapauze

GEMERT – Twee maanden na de Young Leaders presentatie was het zo ver, het jongerencafé kon van start. Na twee edities kwam daar abrupt een einde aan door het coronavirus. Nu zijn Jeru Tinkelenberg en Bodhi Jay Brouwers iedere donderdagmiddag weer in de Bunker te vinden tijdens het jongerencafé.

Door Dagmar Pluijm

In januari presenteerden Jeru Tinkelenberg (17) en Bodhi Jay Brouwers (17) tijdens de Young Leaders presentatie hun idee om ‘jongerencafé 3.0’ te starten. Die plannen kwamen voort uit de behoefte om makkelijker direct contact met andere jongeren te krijgen, omdat zoiets toch lastig is in de digitale eeuw. Jeru zit vandaag achter de bar. “Zonder Young Leaders waren we hier niet aan begonnen, maar de plannen voor het jongerecafé kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Mijn moeder ging vroeger ook naar een jongerencafé hier in de Bunker en dat sprak mij aan. Ook merkte Bodhi Jay en ik dat we allebei een behoefte hadden aan meer face-to-face contact met anderen. Toen we net begonnen met het jongerencafé hebben we ontzettend veel hulp gekregen van de jongerenwerkers, maar nu doen we alles helemaal zelf.”

Dat kan Piet Snijders, tot voor kort jongerenwerker in Gemert-Bakel en al jarenlang als medewerker en vrijwilliger betrokken bij De Bunker, bevestigen. “Met de inhoud van het jongerencafé bemoeien we ons niet. We willen de jeugd hier de ruimte bieden om zichzelf te ontwikkelen. Ze hebben een plek nodig om zich veilig te voelen en dat hebben ze hier, dit is een plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Jongerenwerkers helpen de jeugd om zelfstandig activiteiten te kunnen organiseren. Het is toch een beetje de meerwaarde van cultuur en participatie die je doorgeeft aan de volgens generatie.”

Jeru: “Op 5 maart was de officiële opening van het jongerencafé, maar dat was van korte duur. De donderdag daarna kon het nog en toen was er de pandemie die roet in het eten gooide. We zijn nu alweer drie weken bezig, maar het is nog een stuk minder druk dan voorheen.” Dat is te merken, want naast Jeru is Thijs van den Berg (14) de enige die vandaag aanwezig is. Thijs vertelt: “Ik ben wel blij dat het weer kan, ik heb het ontzettend gemist om mijn vrienden te zien. Verder is het fijn hoe je hier zoveel verschillende mensen tegenkomt waar je leuk mee kan praten. Het is hier gewoon supergezellig als iedereen er is. Ik hoop dus dat het snel weer drukker wordt.”

Niet alleen op de donderdagmiddag zijn de mannen en hun aanhang in de Bunker te vinden. Tijdens de presentatie werden al plannen gemaakt voor een filmavond, een open podium en een game- of muziektoernooi. Daarvoor krijgen de jongeren nu ook ruimte op de zaterdagavond. “24 oktober hebben we een karaokeavond. We proberen hier mensen naartoe te krijgen door te zeggen dat ik samen met een vriendin ga dansen op het podium, maar dat werkt nog niet helemaal.” Vertelt Jeru met een lach. “Iedereen is welkom om dan een liedje te komen zingen, en ze mogen uiteraard meer mensen meenemen!”

Foto: Thijs van den Berg en Jeru Tinkelenberg .

Foto's:


T