Bevrijdingsvuur brandt in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL – Het Bevrijdingsvuur brandt deze vrijdag in Gemert-Bakel. Het is vandaag 76 jaar geleden dat Gemert-Bakel bevrijd werd van de Duitse bezetting.

Door Marcel Bosmans

Lopers van GAC Gemert hebben afgelopen zaterdag het Bevrijdingsvuur vanuit Mierlo naar Gemert gebracht. Vanochtend is de vlam per fakkel van de Stiltekapel in de Gemertse kerk naar de Vredesmaagd gebracht. Dat is gebeurd onder escorte van de Gemertse gilden en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums. Bij het oorlogsmonument is door burgemeester Michiel van Veen de vuurschaal ontstoken. Van Veen hoopt dat deze symbolische handeling een jaarlijkse traditie wordt.

De burgemeester refereerde in een toespraak aan het verdriet dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. “Op weg naar de Vredesmaagd kwamen we in het voorbijgaan langs een van de struikelstenen in Gemert. Die herinnert aan een Nederlandse strijder die in mei 1940 op die plek zijn leven voor onze vrijheid heeft gegeven. Oorlog lijkt ver weg, maar het leed is slechts één generatie geleden. Het Bevrijdingsvuur symboliseert dat het nog lang niet vergeten is. Verdriet slijt nooit. Of het nou je opa, is, je oma, je moeder of je vader. Het gaat altijd met je mee. Er zijn zoveel momenten dat je moet terugdenken aan iets dat je hebt moeten missen in die verschrikkelijke oorlog. De bevrijding maakte een einde aan de bezetting, maar niet aan het verdriet en de onzekerheid. Voor sommige mensen bleef lang onduidelijk wat er met naasten gebeurd was die niet naar hun familie terugkeerden. Voor hen was de oorlog nog lang niet voorbij.”

Foto's:


bbbbbbbbB0