Poolse budget-elektromodellen van Izera

Weinigen zullen met weemoed terugdenken aan FSO, maar misschien dat het nieuwe Poolse automerk Izera veel meer indruk kan maken. De focus op elektrische modellen voor de gewone man is veelbelovend.

Afgezien van FSO en een Fiat-fabriek heeft de autoproductie in Polen nooit zo heel veel voorgesteld, maar als het aan de Electromobility Poland ligt, gaat dat vanaf 2023 veranderen. Dan wil deze firma namelijk onder de merknaam Izera een reeks betaalbare personenwagens met elektroaandrijving op de markt brengen, die de emissievrije techniek definitief moeten ontsluiten voor mensen met een gemiddeld budget. Zij zullen zeker niet voor schut rijden, want de ontwerpen van de nu reeds gepresenteerde hatchback en crossover kwamen voor rekening van Torino Design in Italië, met een prima resultaat. Het interieur oogt zelfs dermate futuristisch, dat het bij de showroomintroductie over drie jaar vast nog niet verouderd zal zijn. Qua prestaties stelt Izera alvast een 0-100-acceleratie in een krappe acht seconden en actieradius van 400 kilometer in het vooruitzicht. Technologisch zit het ook wel snor, met ledverlichting, een aanraakscherm voor het infotainmentsysteem, klimaatregeling via de smartphone en diverse elektronische beschermengelen. Ongetwijfeld houdt Polen deze kansrijke auto’s niet voor zichzelf en komt er een exporttraject op gang. De Nederlandse handelsgeest kennende moet het ons verbazen als er niet een Van Mossel of een andere automotive-organisatie op duikt om de weg naar de consumenten te openen.

Foto's:


0