#Puberleven: Mono fietsen

In de column #Puberleven laten we mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jeugdagent Niels Kanters over het gevaar van bellen, appen of muziek luisteren op de fiets.

Het is alweer ruim één jaar geleden dat appen en bellen op de fiets niet meer mag. Of, zoals het officieel staat omschreven: “Als bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden”. Houden we ons nog een beetje aan dit verbod of blijkt het toch té lastig om de verleiding te weerstaan? Een muzieknummer opzetten, een appje sturen, toch even snel die oproep aannemen of op Instagram een DM’etje beantwoorden. Zomaar enkele verklaringen die we te horen krijgen wanneer we iemand staande houden met een telefoon in de hand. Maar kijk zelf eens om je heen. Hoe vaak zie je het niet gebeuren in het verkeer. Een hand aan het stuur, de blik naar beneden gericht en totaal niet bezig met de omgeving. Vaak ook nog voorzien van oortjes met harde muziek waardoor het omgevingsgeluid totaal wegvalt. Kortom; erg gevaarlijk. De boete moet dan ook niet de reden zijn om het niet te doen. Er moeten hele andere drijfveren zijn zoals de verkeersveiligheid. Dat je het niet doet omdat je een boete riskeert is eigenlijk dus de verkeerde gedachte. We onderschatten vaak de risico’s die het met zich meebrengt en overschatten de eigen rijvaardigheid.
De scholen zijn sinds enkele weken weer gestart met de lessen. De leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen weer naar school. Voor het voortgezet onderwijs is dat lang geleden, want door de coronacrisis gingen de scholen in maart dicht, om in juni heel beperkt weer open te gaan. De basisscholen gingen begin juni weer helemaal open. Ook voor ons een mooi moment om ons als politie weer op school te laten zien en in contact te komen met de leerlingen, uiteraard met de verplichte veiligheidsmaatregelen. Want natuurlijk blijven de hulpvragen bestaan en zijn wij er om ze daarmee te helpen, zeker in deze moeilijke tijd!

Niels Kanters
Jeugdagent politie Gemert-Bakel en Laarbeek

Foto's:


0