Schieten voor D’n Blekke Fluitkittel

BAKEL – Vanwege de corona-beperkingen kon het traditionele koningsschieten van het Bakelse Sint Willibrorudsgilde op kermisdinsdag dit jaar niet doorgaan. Sander van Ansem, zijn zoon Gert-Jan en Wouter Relou bedachten een ludiek en Covid-proof alternatief: Coronaschieten.

Door Siel Peijs

“Zie je wel. Als je maar vaak genoeg oefent kom je vanzelf dichterbij”, zegt spreekstalmeester Paul Sleegers tegen Martijn Sleegers als die, na vier eerdere missers, met zijn vijfde schot het hout wél raakt. Martijn Sleegers is één van de veertig schutters tijdens een ludieke variant op het traditionele koningsschieten in Bakel. Dat wordt op kermisdinsdag steevast georganiseerd door leden van het Sint Willibrordusgilde. “Maar die gaven te kennen dat ze er dit jaar vanwege corona geen heil in zagen”, zegt Sander van Ansem. “Toen zijn we met een paar man bij elkaar gaan zitten om te kijken of we zelf iets konden organiseren. Met inachtname van alle corona-maatregelen, want het moet natuurlijk wel veilig zijn.”
En dus zitten op kermisdinsdag veertig mannen op anderhalve meter afstand van elkaar veilig verspreid over een ruime wei net buiten Bakel, te wachten tot ze per loting hun schoten mogen lossen op de geïmproviseerde haan. De wei is zorgvuldig afgezet met linten, waarachter een zeer beperkt aantal toeschouwers, ook op anderhalve meter van elkaar, een plekje heeft gevonden.
“We hebben er bewust geen ruchtbaarheid aan gegeven”, zegt Van Ansem. “Om te voorkomen dat er veel publiek zou komen.”
De vooraf geselecteerde deelnemers lossen hun schot per luchtbuks, die tussen alle schoten door ontsmet wordt. Van Ansem: “We hebben navraag gedaan en daaruit bleek dat je met een buks vergunningsvrij mag schieten. Om het niet te moeilijk te maken hebben we een haan van karton op een deklat gemonteerd. De bedoeling is dat die lat wordt doorgeschoten.”
Met het in totaal honderdveertigste schot is het uiteindelijk Hans Bevers die de haan naar beneden weet te halen. Als trofee krijgt hij ‘D’n Blekke Fluitkittel’ uitgereikt, een vrolijke verwijzing naar de koperen ‘moor’ waarmee de Bakelse kermiskoning traditioneel wordt beloond. En hij verdient nóg een prijs. Paul Sleegers: “Proficiat Hans. We snappen dat je snel naar de kermis wilt om je ketel te laten zien. Maar in de reglementen staat duidelijk dat de winnaar eerst moet meehelpen bij het opruimen van de stoelen.”

Foto's:


0