World Clean Up Day maakt Gemert-Bakel schoner

GEMERT-BAKEL – Blikjes, flesjes, plastic troep, peuken en nog veel meer ging de zak in tijdens de Nationale Opschoondag oftewel de World Clean Up Day in Gemert-Bakel. Afgelopen zaterdag waren stichting Schoon Gemert-Bakel,Velt en IVN Gemert-Bakel samen met 100 vrijwilligers goed voor 175 zakken zwerfvuil.

Met een goede samenwerking en coördinatie werden de mensen op pad gestuurd naar de kerkdorpen, wijken en het buitengebied. Diverse gezinnen deden mee en ook burgemeester Michiel van Veen en wethouder Inge van Dijk gaven het goede voorbeeld.De organisatie van de jonge stichting Schoon Gemert-Bakel is trots op alle ruimers die zich ingezet hebben. ” Wij willen het ruimen van zwerfafval een positief imago gaan geven” zegt Bert Mickers van de stichting. “Zwerfafval ruimen moet beloond gaan worden en moet niet gezien worden als een straf”.

Tijdens de Opschoondag liepen diverse kinderen met hun ouders mee. Deze ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen al opgevoed worden met het fenomeen zwerfvuil zodat ze later zelf niets weggooien. Papa Carl van de Wetering was een van die ouders met zijn twee kinderen en vertelde dat het zelfs heel leuk was om met zijn kids op pad te gaan. De meeste vrijwilligers vonden het zo belangrijk dat er iets aan rondslingerend zwerfvuil gedaan werd dat ze door het jaar heen met regelmaat op pad willen gaan om te ruimen. Opvallend detail volgens een van de deelnemers: Hartje Gemert is relatief schoon, met uitzondering van de vele peuken.

De kersverse stichting Schoon Gemert-Bakel zegt dat dit nog maar het begin is en wil meer bewustwording in het probleem zwerfafval. Zij wil in kaart brengen wat er allemaal al gedaan wordt, inzetten educatie en voorlichting en gaan samenwerken met scholen en bedrijven. Snoeproutes aanpakken en bekijken en hoe los je het peukenprobleem op. “We moeten af van de schaamte om met een gekleurd hesje rommel op te ruime. We zijn e juistr trots op om dit te doen”, aldus Mickers namens Schoon Gemert-Bakel. (Foto’s: Paul Verhees, Neel van Eupen, Carl van de Wetering en Bert Mickers).

Wethouder Inge van Dijk geeft het goede voorbeeld.

Foto's:


OOOOOOOOOOOOOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIFFFBB222222W0