Zo start je met budgetteren

Het overkomt nog steeds een heleboel mensen; het geld is op terwijl er nog een heel stuk maand over is. En dat geldt echt niet alleen voor studenten en thuiswonende pubers, ook voor volwassenen kan het financieel best krap zijn. Hartstikke vervelend natuurlijk. Toch zijn er wel dingen te doen waardoor je ervoor kunt zorgen dat dit je minder snel overkomt. Door wat kleine aanpassingen te doen, jezelf wat nieuwe gewoontes aan te leren en vooral bewuster om te gaan met je centen kun je echt wel wat besparen. Maar hoe doe je dat dan?

 

Zorg voor overzicht én inzicht in je financiën

 

Je hoeft tegenwoordig echt niet meer met een huishoudboekje en een pen alles bij te houden. De meeste banken hebben handige apps waar je vaak met de juiste filters precies kunt zien waar jouw geld naartoe gaat. In een oogopslag zie je wat jouw gas, water, licht kost, hoeveel je uitgeeft aan boodschappen en dat je toch misschien teveel geld spendeert aan verzorgingsproducten.

 

Maak een boodschappenlijstje

Elke dag even de supermarkt in duiken om het avondeten te halen is misschien wel heel fijn. Maar gebleken is dat je op die manier veel meer geld uitgeeft dan wanneer je een weekmenu maakt, een boodschappenlijstje schrijft en alles in een keer haalt. Op die manier kun je namelijk inspringen op de aanbiedingen, en loop je maar een keer het risico om impulsaankopen te doen. Ook is het slim om eens te kijken of jij je boodschappen wel bij de goedkoopste aanbieder haalt.

 

Kijk kritisch naar je energieleverancier

 

Veel mensen blijven jaar na jaar klant bij dezelfde energieleverancier. Op zich niks mis mee wanneer je erg tevreden bent en het verbruik van energie steeds gelijk blijft, maar als je graag geld wilt besparen kan het lonen om regelmatig over te stappen van leverancier. De energiemaatschappijen willen namelijk maar wat graag nieuwe klanten aantrekken en doen dat vaak met interessante acties, die jou best wat extra centen kunnen opleveren. Wees wel scherp op de kleine lettertjes in je contract, zodat je later niet alsnog voor onverwachte kosten komt te staan.

 

 

Gebruik je netwerk

Het is natuurlijk heel fijn om een schuur vol te hebben met gereedschap en allerlei machines voor elke mogelijke situatie. Maar al die spullen zijn ook hartstikke duur. Heb je een kettingzaak nodig of een hogedrukspuit? Misschien heeft je buurman of zwager er wel eentje liggen die jij even mag gebruiken. Op die manier hoef je geen kosten te maken voor iets wat je maar zelden nodig hebt.

 

 

De kracht van tweedehands

 

Niet alleen kun je veel geld besparen door regelmatig bij de kringloop te kijken voordat je dingen nieuw aanschaft, het is ook nog eens beter voor het milieu. Maar andersom kan het jou ook nog best wat opleveren, want je bent snel geneigd om dingen maar gewoon weg te gooien, terwijl ze best nog een tweede leven bij iemand anders hadden kunnen krijgen. Maak daarom eens een rondje door je huis en kijk wat je eventueel nog kunt verkopen via Marktplaats, een andere website of gewoon ouderwets op een kleedje of rommelmarkt.

 

 

Smeer je eigen boterhammen

 

Het zijn van die kleine uitgaven die uiteindelijk bij elkaar opgeteld toch een flink bedrag vormen; even iets lekkers halen tijdens je pauze of tijdens het winkelen even een snack tussendoor. Door gewoon je eigen boterhammen te smeren en mee te nemen in je broodtrommel en tussendoortjes in je tas te doen wanneer je de deur uit gaat voorkom je dat je in de verleiding komt om geld uit te geven aan ‘de lekkere trek’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's:


A