Peelverhalen: De Zwarte Ruiter(2)

BRABANT – Op 15 november 1954 werd het postkantoor van het gehucht Huisseling overvallen. De nog aanwezige directeur Jan van Dieten (52) wordt dodelijk getroffen door de dader. De buit: 10 gulden en postzegels. De dienstdoende wachtmeester was aan de andere kant van Ravenstein, in het gehucht Neerlangel bij ’n uitslaande brand in ’n boerenschuur.

Als Hans Gruijters, De Zwarte Ruiter, later wordt gearresteerd bekend hij zowel de overval als de brand in Huisseling, die als afleiding moest fungeren. Wat hij niet wist was dat hij de buit net had gemist, eerder die dag was een geldtransport naar Eindhoven. Daags nadien las hij onder het eten dat de postbeambte dood was. Hij kreeg geen hap meer door z’n keel. 31 december pleegt hij ’n overval in de pastorie van Volkel waar hij 4.000 Gulden buit maakte. Hij vluchtte naar Mierlo-Hout, maar tussen Boekel en Gemert schepte hij fietser Bart van Eenbergen uit Uden. Die overleefde de aanrijding niet. Hij reed door, maar werd herkend. Op 1 januari 1955 kwam de politie bij Hans thuis. Hij zag ze aankomen, deed alle lichten uit en kon nog net ontkomen in ’n die dag in Duitsland gestolen Packard. Ondanks dat de politie op z’n hielen zat wist hij dat jaar in Oss nog ’n bank te overvallen en diverse inbraken te plegen in midden Brabant. In december 1955 loste hij diverse schoten op z’n achtervolger na ’n mislukte poging van autodiefstal. Dat was de bekende druppel voor ’n landelijk opsporingsbevel. Op 6 januari ‘56 werd De Zwarte Ruiter gearresteerd in ’n hotel in Tilburg, hij werd herkend van ’n signalement in de krant. In het procestraject naar 14 juni bekende hij veel tenlasteleggingen, de moord op van Dieten heeft hij ondanks alle bewijzen nooit toegegeven. In december werd Gruijters veroordeeld tot 15 jaar met tbr. Hij ging in beroep, maar wist voordien op ’n originele manier te ontsnappen uit de gevangenis met vijl en zelfgemaakte touwladder. Hij stal ’n auto, ging naar z’n vrouw en kind,terwijl de klopjacht was begonnen. Gruijters veranderde z’n naam in Flip Sanders, dook onder in Utrecht en werd uiteindelijk in mei 1957 gearresteerd in Rotterdam. Tijdens zijn gevangenschap haalde hij z’n middenstandsdiploma, en leerde de franse taal. Na zijn vervroegde vrijlating in 1966 nam hij zangles bij Regina Grelinger en nam bij Addie Kleingeld ’n singletje op getiteld “Mijn Moeder” en “Geef mij een kans”. Hij mocht het zelfs komen zingen bij Willem Duys in “Voor De Vuist Weg”. Z’n eerste vrouw scheidde tijdens z’n gevangenschap, Hans trouwde voor de tweede keer met Annemieke van Stiphout uit Mierlo-Hout en samen kregen ze een dochter. Ze verhuisden naar Rumpt in Gelderland en begonnen een schoonmaakonderneming dat uitgroeide in ’n bloeiend bedrijf met 35 werknemers. Hij beleefde daar de beste jaren van zijn leven met zijn vrouw en dochter. Op 24 oktober 1980 op 55jarige leeftijd overleed De Zwarte Ruiter in ’t harnas: gezeten op ’n paard.

Verhaal: Wil v Lierop: “Ik ontmoette De Zwarte Ruiter in Mierlo. Hij vertelde over z’n moeilijke jeugd, en niemand hielp grote gezinnen. Na zijn gevangenschap heeft hij een nieuw succesvol leven heeft opgebouwd.”
(Tekst Bernard Janssen, bron HKK Myerle)

Foto's:


Z
  1. A. de Vries zegt:

    Als Hans Gruijters, De Zwarte Ruiter, later wordt gearresteerd BEKEND hij zowel de overval als de brand in Huisseling, die als afleiding moest fungeren.
    Beste mensen, ‘bekent’ moet in dit geval met een ‘t’.