Een kwart eeuw Vrede van de Snelle Loop

GEMERT-BAKEL – Op 21 oktober 1995 werd wereldwijd herdacht dat vijftig jaar eerder het platform van de Verenigde Naties werd opgericht. Op dezelfde dag werd de Vrede van de Snelle Loop gesloten, om zo alsnog een laatmiddeleeuwse strijd tussen Gemert enerzijds, en Aarle-Rixtel en Beek en Donk anderzijds te beslechten.

Door Simon van Wetten

Dat “spektakel te Bakel”, zoals de toenmalige Bakelse burgemeester Henk van Beers de megamanifestatie omschreef, viert in deze dagen dus het zilveren jubileum. Omroep Centraal dook daarom in de eigen archieven, maar ook in die van “Van Gewest tot Gewest”, RTL-nieuws, EO’s Tijdsein, Omroep Brabant en OVT, het iconisch radioprogramma van de VPRO over geschiedenis.
Tja, hoe kon het aanvankelijke, eenvoudige plan om de betrokken burgemeesters aan een tafel met een groen kleedje de vrede te laten tekenen, weerspiegeld door het water van die eeuwenoude Snelle Loop, uitgroeien tot een door de gehele landelijke pers vastgelegd schouwspel? Het antwoord ligt voor een deel bij het idee van wijlen Lambèr Vugs om een persmap samen te stellen en die aan diezelfde landelijke pers te sturen. Deels ligt de oorzaak ook bij Heemkundekring “De Kommanderij Gemert”, die samen met de vrijwilligers van Gemert Centraal bereid was om te helpen bij het opzetten van een show, een performance, met zeven gilden, potsenmakers en narren, poppenspelers en muzikanten. Het laatste stukje van het antwoord zit ‘m in de welwillende bereidheid van de burgemeesters van Gemert, Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Bakel om samen met de watergraaf van Waterschap de Aa niet alleen op een platte kar aan de boorden van de Snelle Loop plaats te nemen, maar zich ook in passende kledij te hullen, een stevige act voor te bereiden en zelfs vooraf naar Hilversum af te reizen, om daar voor de landelijke radio uit te leggen waarom de vrede alsnog getekend moest worden. Dat die uitzending werd gelardeerd met geluiden van een heftige knokpartij, hadden zij niet in de gaten…
Staande tussen al het persgeweld werd de toenmalige correspondent van het Gemerts Nieuwsblad, wijlen de zeer gewaardeerde Wim van Schijndel, welhaast lyrisch bij het aanschouwen van dat spektakel te Bakel. Hij beschouwde het gebeuren vanaf de Gemertse oever van de Snelle Loop, en noteerde: “Als ‘De Vrede van de Snelle Loop’ model staat voor tal van wereldbranden die nog woeden, dan is het optreden van de plaatselijke hoogmogende heren en dame een mooie stap in de goede richting geweest!”.
Waar destijds, tussen 1539 en 1630, die strijd eigenlijk over ging? Het had te maken met overgestoken vee. Nooit stak er ook maar één koe van Aarle of Beek via de Snelle Loop naar Gemert over, maar vice versa wel, in grote getale. Het gras aan gene zijde is weliswaar altijd groener, maar niet vanuit het oogpunt of de smaak van Aarles of Beeks vee. Dat gras, vriend en vijand waren het erover eens, was op de Aarlese en Beekse Broekkant zes keer beter dan aan de Gemertse zijde van het riviertje. En de koeien uit het laatstgenoemde dorp hadden bovendien ook nog de onhebbelijke gewoonte dat heerlijke, illegaal opgevreten gras op hun gemak en heel uitdagend te herkauwen.
Wilt u de rest van het verhaal van 1539 én van 1995 vernemen? Kijk dan de komende week naar de uitzendingen van Omroep Centraal, elke dag om 9.00, 13.00, 17.00 en 21.00 uur.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.