Gemert-Bakel bezorgd over toenemend drugsgebruik onder jongeren

GEMERT-BAKEL – Volgens de gemeente zijn er signalen die wijzen op fors en toenemend gebruikt van soft- en harddrugs door jongeren in Gemert-Bakel. Vooral op evenementen als dancefestivals en in groepsverband bij jongeren thuis zouden drugs als XTC, 4 FMP, Speed en Ketamine gebruikt worden. Dat gebeurt soms al op hele jonge leeftijd.

“Jongerenwerk spreekt volgens de gemeente per kwartaal zo’n 300 lokale jongeren. “Er is contact met 11-23-jarigen die softdrugs en 13-23-jarigen die harddrugs gebruiken. Jongeren geven aan dat ze allemaal in aanraking komen met drugs, maar dat dit niet altijd leidt tot gebruik. Ook wordt aangegeven dat het gebruik toeneemt”, zo valt te lezen in een informatiedocument aan de gemeenteraad.

Lachgas

Ook het lachgasgebruik baart Gemert-Bakel zorgen. “Jongeren vertellen dat het een sport is om zoveel mogelijk lachtgas te gebruiken, tot een maximum van 27 ballonnen per uur.” Dat is gevaarlijk voor de gezondheid en voor de portemonnee. “Een ballon die met lachgas gevuld is kost tussen de 2,50 en 5 euro.” De gemeente geeft aan dat lachgas breder verkrijgbaar is, maar dat er minder lege lachgaspatronen gevonden zijn. “Het hype lijkt dus enigszins voorbij’. Afgelopen zomer zijn er in Gemert-Bakel wel meldingen geweest van butaangasgebruik als alternatief voor lachgas.

Op 34 van de 37 plaatsen waar regelmatig jongeren bij elkaar komen in Gemert-Bakel worden wekelijks aanwijzingen en sporen gevonden die wijzen op drugsgebruik, zoals zakjes met wietresten. In Gemert, Bakel en Milheeze zijn op straat en/of vanuit huis dealers actief.

Drugshandel

In de eerste helft van 2020 zijn in Gemert-Bakel 24 incidenten geregistreerd die gerelateerd zijn aan drugshandel en 22 die te maken hebben met overlast door drank- en drugsgebruik. In de eerste acht maanden van dit jaar gaat het om zes registraties van drugsbezit, drie voor handel in softdrugs, twaalf voor het produceren van softdrugs, zes voor het aantreffen van softdrugs, één voor bezit van harddrugs en acht voor het rijden onder invloed van drugs.

Vriendenkring

Meer dan de helft (52 %) van de jongvolwassenen (18-30 jaar) uit Zuidoost-Brabant geeft aan dat er in de vriendenkring drugs wordt gebruik. Bij 16-17-jarigen is dat iets minder dan de helft (41 %). Dat blijkt uit regionaal panelonderzoek van GGD Brabant-Zuidoost.

Drugsgebruik

4 % van de 16- en 17-jarigen en 17 % van de 18 30-jarigen in Zuidoost-Brabant die in het panel zitten erkent zelf drugs te gebruiken. Van de jongeren uit klas 3 en 4 van het voortgezet onderwijs geeft 6 % aan wel eens wiet of hasj en 2 % wel eens XTC, cocaïne, paddo’s, GHB, amfetamine of LSD te gebruiken.

Wiet

Binnen de vriendenkring wordt vooral wiet of hasj gerookt (36 % bij 16-17-jarigen en 43 % bij 18-30-jarigen). XTC en MDMA is vooral populair bij jongvolwassen vrienden (8 % bij 16-17-jarigen en 35 % bij 18-30-jarigen). Lachgas (respectievelijk 14 % en 20 %) is eveneens in trek.

Aanpak

Om het drugsgebruik onder lokale jongeren effectiever aan te kunnen pakken zet Gemert-Bakel in op betere registratie en uitwisseling van cijfers en data tussen gemeente, politie en andere partnerorganisaties bij probleemsituaties. Als de lijntjes kort zijn, worden problemen eerder gesignaleerd, zo is de gedachte. Ook wilde gemeente  binnen het lokale horeca- en evenementenbeleid scherpere afspraken maken over het gebruik van lachgas. Tevens zouden aanwijzingen dat er gedeald worden bij evenementen sneller gedeeld moeten worden. Daarnaast wil Gemert-Bakel meer inzetten op lokale preventie en zich daarbij zowel op jongeren als hun ouders en omgeving richten.

Foto's:


0