Asten past in plaatje ‘dorpse bestuurder’ Anke van Extel-van Katwijk

GEMERT – De nieuwe burgemeester van Asten komt uit Gemert-Bakel. De gemeenteraad van de Brabantse peelgemeente heeft Anke van Extel- van Katwijk afgelopen dinsdag voorgedragen als opvolger van Hubert Vos die op 15 januari 2021 met pensioen gaat. De 42-jarige CDA-bestuurder is tot die tijd nog locoburgemeester en wethouder ruimtelijke ordening in Gemert-Bakel.

Door Marcel Bosmans

De vertrouwenscommissie van de Astense gemeenteraad omschrijft de inwoonster van Gemert als ‘een jonge en zelfverzekerde kandidaat die als een toegankelijke en extraverte bestuurder op passende wijze verbinding maakt’. Zij is volgens de commissie sympathiek en duidelijk in haar optreden. “Op basis van haar ervaring toont zij vakmanschap en een goed ontwikkeld gevoel voor rollen en verhoudingen in het openbaar bestuur. Zij is aanstekelijk in haar energie en enthousiasme voor het burgemeestersambt en overtuigt met haar natuurlijke wijze van communiceren die uitstekend aansluit bij de resultaten van de inwonersenquête.”

Trots

De geboren Handelse zegt er trots op te zijn dat ze burgemeester van Asten mag worden. “Toen ik hoorde dat deze post beschikbaar kwam, wist ik direct ‘daar wil ik naartoe’. Asten is een dorp en ik voel mezelf een dorpse bestuurder. Die hecht aan gemeenschapszin en samen met de inwoners schouders onder een leefbare en levendige lokale samenleving zet. Die benaderbaar en daadkrachtig is. Ik geloof niet in veranderen om te veranderen. Verandering moet verbetering zijn.”

Stap voor stap

Stap voor stap verder komen is haar handelsmerk geworden. Van Extel – van Katwijk kiest voor de geleidelijke weg om haar politieke, bestuurlijke en persoonlijke doelen te bereiken. Op 21-jarige leeftijd maakte ze haar politieke debuut als gemeenteraadslid. 21 jaar later is ze voorgedragen als burgemeester. De helft van haar leven is ze politiek actief, achtereenvolgens als CDA-raadslid en fractievoorzitter in Gemert-Bakel , Statenlid voor het CDA in Noord-Brabant en wethouder in Gemert-Bakel. Ambtelijk verdiende ze haar sporen als beleidsmedewerker, raadsadviseur en plaatsvervangend raadsgriffier in de gemeente Veghel. “Je groeit in je rol. Burgemeester worden is voor mij een logische, volgende stap na het wethouderschap.”

Asten

Ze is getrouwd met Edwin en heeft twee kinderen, dochter Anna van 13 en Jan van 11. “Ik vind dat een burgemeester binnen de gemeentegrenzen moet wonen. Dat betekent dat mijn gezin meeverhuist. Ik ben geboren in Gemert-Bakel. Daar voel ik me thuis en dat geldt ook voor mijn man en kinderen. Ik wil dus alleen naar een plek waarvan ik denk dat we er ons thuis kunnen voelen. Het liefst niet te ver van familie en vrienden, want die ga ik wel missen als ik ze niet meer zo vaak zie. Asten past in dat plaatje”

Foto: Anke van Extel als wethouder in Gemert-Bakel (Archieffoto GN).

Foto's:


0