Gouden K voor Karin Snijders uit Gemert

GEMERT-BAKEL – Karin Snijders uit Gemert heeft een Gouden K toegekend gekregen.  Gouden K’s worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

Dit jaar hebben meer dan veertig gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K.  Omdat jaarlijks maximaal 10 Gouden K’s worden toegekend, hebben een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten tien personen geselecteerd.

Karin Snijders

Karin Snijders woont in Gemert en is grafisch  kunstenaar en docent bij KunstLokaal. Daar verzorgt ze de cursussen Kinderatelier en Jeugdatelier. Ook is ze een drijvende allerlei activiteiten waaronder Kunstflits, Kunstfun en CKV dagen voor het voortgezet onderwijs. Ze is tevens betrokken bij de Open Atelierroute en Kunst op Locatie. “Ik vind het ook erg fijn om mijn passie voor de kunst en het experimenteren over te dragen op anderen. Om kinderen, maar ook volwassenen, te laten ervaren hoe fijn het is om lekker te kliederen en dingen te laten ontstaan vind ik fantastisch. Uiteindelijk gaat het allemaal om het gevoel.”

 

Gouden K

Iedere wethouder Kunst en Cultuur kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, een of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K.Een voordracht moet onderbouwd zijn door een motivatie die klip en klaar de uitzonderlijke prestatie(s) verwoordt van betrokkene ten faveure van beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

De Gouden K is in immateriële zin een eervolle onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan hen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor, kort gesteld, beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst.

Doel van de toekenning van Gouden K’s is het benadrukken van de uitzonderlijke prestaties die de ontvangers van Gouden K’s hebben geleverd, waarvoor zij hulde en een echte onderscheiding verdienen.

Inwoners van Nederlandse gemeenten die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst, voor vergroting van het bereik van en/of de waardering voor beeldende kunst en/of voor steun aan (activiteiten van) beeldend kunstenaars en/of het behoud van, de plaatsing van, of restauratie van een of meer kunstwerken, komen in aanmerking voor een Gouden K.

In voorgaande jaren werden de erespelden behorend bij de toegekende Gouden K’s tegelijkertijd uitgereikt tijdens de Nationale Kunstweek (elk jaar in november). De corona restricties maken dat dit jaar helaas onmogelijk. De desbetreffende portefeuillehouders zullen hun winnaars nu in die week ieder afzonderlijk op gepaste wijze de erespeld in de vorm van een Gouden K overhandigen en in het zonnetje zetten. (Foto: Open Atelierroute)

Foto's:


G