Huisregels

Het coronavirus blijft onze samenleving hard raken. Het is lang niet alleen de ziekte zelf die tot groot verdriet leidt. Ook de gevolgen zijn heftig voor veel mensen. Die zien gewoon hun dagelijkse dingen, inkomen of doelen verdwijnen. En dat net na een periode waarin we dachten dat het beter ging. Dat we weer met meer mensen konden genieten van het samen zijn of, bijvoorbeeld, het sporten van de kinderen.

De grootste impact heeft toch wel het mondkapjesadvies van de Rijksoverheid. Ik wil u als burgemeester klemmend vragen om dat advies op te volgen. In het gemeentehuis is dat opgenomen als een van de huisregels, net als in veel supermarkten en bouwcentra. Wij willen graag dat u zich houdt aan onze huisregels. Dus dragen we in de publieksruimte van het gemeentehuis een mondkapje. Ter bescherming van uzelf maar ook zeker ter bescherming van ons personeel. Het went snel, kijk maar naar de landen om ons heen.
Huisregels. Het is goed daar nog eens goed bij stil te staan. U heeft ze thuis vast en zeker ook. Als ik vroeger bij vriendjes ging spelen mocht je in sommige huizen niet met schoenen naar binnen. Bij sommige kinderen mocht je niet langs gaan op zondag. Lang niet overal mocht je zomaar de hele dag televisie kijken. Laten we daarom niet gaan discussiëren aan de deur van een supermarkt of we de huisregels nu wel of niet willen accepteren. We spreken gewoon af, net als vroeger, dat we doen wat de vader en moeder van je vriendjes aan je vroegen. Nu ik dit zo schrijf. Ik heb nooit gediscussieerd met een ouder van mijn vriendjes dat ik mijn schoenen uit moest trekken. Mondkapje op dus!
I
n ons gemeentehuis hebben we als gemeenteraad afscheid genomen van Harrie. U zult denken Harrie? Harrie van der Heijden, onze bode, die jarenlang onder meer gezorgd heeft voor het vlekkeloos laten verlopen van de raads- en commissievergaderingen. Mensen die wel eens een raadsvergadering hebben gevolgd op Omroep Centraal zagen hem vaak door het beeld lopen. Harrie zorgde ervoor dat we de huisregels na konden leven. We gaan hem missen. Gelukkig woont Harrie in Bakel zodat ‘ie toch een beetje bij ons in de buurt blijft.

Burgemeester Michiel van Veen

Foto's:


0