Led’s Go Green laat Gemert-Bakel het licht zien

GEMERT – Huurders van woningcorporatie Goed Wonen Gemert kunnen een gratis lichtscan laten afnemen. Led’s Go Green wil mensen bewuster maken van de voordelen die verduurzaming biedt. Gloeilampen vervangen door ledverlichting is goed voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee.

Door Marcel Bosmans

Een idee is als een lampje dat oplicht. Voor Led’s Go Green geldt dat in het bijzonder, zo legt Wieke Goedee uit. De Gemertse studente (20) houdt zich binnen het project bezig met marketing en communicatie. Ze doet dat samen met Marit Weren (18) uit Boekel. “Stel”, vervolgt Goedee, “dat je in huis gloeilampen van 40 watt hebt hangen, die gemiddeld twee uur per dag branden. Als je die vervangt door ledlampen van 5 watt met dezelfde lichtkleur en –sterkte, dan verbruik je per lamp jaarlijks 5,60 euro minder aan stroom. Tien lampen vernieuwen levert je jaarlijks 56 euro aan besparing op.”

Bomen

Volgens Weren ben je niet alleen een dief van je portemonnee als je gloeilampen blijft gebruiken, je doet ook je eigen gezondheid geweld aan. “Kies je voor led dan stoot je per lamp jaarlijks 33 kilogram aan CO2 minder uit. C02, oftewel koolstofdioxide, is giftig in hogere concentraties en draagt bij aan de opwarming van onze aarde. Een boom kan gemiddeld 20 kilogram aan C02 opnemen. Met één zuinig lampje spaar dus jaarlijks anderhalve boom uit. Met tien een laan van vijftien bomen, als de hele straat meedoet een plantsoen en sluit het hele dorp aan dan een compleet bos. Zou je voor iedere boom die je bespaart weer een exemplaar aanplanten dan verdubbel het effect. Bomen kunnen dan 100 % meer lucht opschonen en zuurstof produceren.”

Led’s Go Green

Led’s Go Green is afgelopen zaterdag, op de Dag van de Duurzaamheid, van start gegaan. Vanaf die datum kunnen huurders van Goed Wonen Gemert zelf op www.ledsgogreen.world een afspraak inplannen voor een lichtscan. In de Boelthiek aan het Gemertse Gerardusplein (het deel van de Gerarduskerk waar voorheen de bibliotheek was gevestigd) is ook een pop-up store te vinden, waar mensen persoonlijk terecht kunnen voor informatie en het maken van een afspraak.

Lichtscan

Een student neemt de lichtscan op de overeengekomen datum bij de huurder thuis af. Daarbij worden de coronavoorschriften, zoals het dragen van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden, in acht genomen. De lichtscan is een digitaal hulpmiddel dat direct inzicht geeft in welke lampen vervangen kunnen worden, wat dat per saldo kost en oplevert en wat de terugverdientijd is. Ledlampen kunnen direct besteld worden. Ze worden duurzaam bezorgd en desgewenst vervangen. Ook dat wordt gedaan door studenten.

Woningbezitters

Inwoners van Gemert-Bakel met een eigen huis kunnen eveneens een lichtscan aanvragen. De kosten die ze daarvoor maken kunnen ze terugkrijgen via de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Alle woningbezitters krijgen in het kader van deze regeling een voucher toegestuurd. Die kan ingezet worden voor een Led’s Go Green pakket. Daarin zitten onder andere een lichtscan, led-lampen en een energiemeter met app, zodat je zelf kunt zien hoeveel een tv, koelkast of ander apparaat in huis verbruikt.

Studenten

Led’s Go Green wordt als projectonderneming uitgevoerd door zeven studenten uit Gemert-Bakel en omstreken. Zij worden begeleid door New Boxes. Dat is een Gemerts initiatief om vraag naar en aanbod van jong talent bij elkaar te brengen. Merel Retera en Freek Relou sturen het project vanuit de stichting aan. Medestudenten Daan Kuijpers, Sam Verstraten, Noah van Zeeland, Wieke Goedee en Marit Weren ondersteunen samen met ict-er Bas van Dinther bij de uitvoering. Goed Wonen Gemert maakt het initiatief mede mogelijk. De corporatie werkt aan verduurzaming van de 2700 woningen die zij in haar bestand heeft. Ledverlichting in huurwoningen past in dat streven.

“Studenten brengen zo in de praktijk wat ze op school geleerd hebben en maken kennis met het brede palet aan activiteiten dat samen een bedrijf maakt: van verkoop en administratie tot bezorging en installatie”, zegt Roël Hoppezak vam New Boxes. “Daarmee kunnen ze zich beter oriënteren op de arbeidsmarkt en vergroten ze hun kansen op een succesvolle carrière. Door aan de slag te gaan met duurzaamheid dragen ze ook bij aan een gezondere toekomst voor henzelf. Wat we met Led’s Go green hopen te bereiken is dat meer mensen het licht gaan zien. Zodat jong en oud bereid is om verregaande stappen te zetten richting een duurzame samenleving.”

Foto: De Led’s Go Green Crew.

Foto's:


0