Sint Nicolaas Comité Gemert draagt staf over aan nieuwe bestuursploeg

GEMERT – Het Sint Nicolaas Comité Gemert draagt de staf over aan een nieuwe generatie bestuurders. Hetzelfde organisatieteam is nu verantwoordelijk voor de jaarlijkse intocht en Het Dorp van Sinterklaas. Irene Janssen,Bram Linders, Ruud Manders, Linda van Melis en Alain Rath en Bram Linders zijn nieuwe kartrekkers.

Door Marcel Bosmans

Scheidend voorzitter Gijs Overmars juicht de komst van een nieuwe bestuursploeg toe. “Er neemt nu 72 jaar aan Sinterklaaservaring afscheid. Dat geeft wel aan hoe lang de vertrekkende bestuursleden zich ingezet hebben voor de intocht. Vers bloed is daarom goed. Nieuwe mensen brengen weer nieuwe ideeën en andere inzichten mee.”

Samenwerking

Ruud Manders is de nieuwe voorzitter van het Sint Nicolaas Comité Gemert. Manders is de geestelijk vader van Het Dorp van Sinterklaas in het Boerenbondsmuseum en Piet bij de intocht “Omdat er al veel raakvlakken waren, lag samenwerking voor de hand. Dat we nu zelf de intocht gaan organiseren was niet de insteek, maar wel de uitkomst van de gesprekken die we met Comité gevoerd hebben.”

Gedeeld gevoel

Startend secretaris Irene Janssen: “Het Dorp van Sinterklaas en de Gemertse intocht blijven als evenement op zichzelf staan, maar we kijken wel waar krachten gebundeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van vrijwilligers en hoe je jezelf profileert: met één gezicht, een gedeeld gevoel en een verbindend verhaal.”

Verenigingsleven

Aan de opzet verandert volgens Manders weinig: “Buiten coronatijd blijft het een intocht met activiteiten voor en na. Inclusief een korte ontmoeting tussen sint en kind.” Het nieuwe bestuur streeft wel naar een langere stoet in 2021. “We hopen dat lokale clubs en verenigingen met een groep of wagen willen aansluiten. Die moeten dan wel in het thema passen.”

Kasteel

Of de intocht dan weer zoals vorig jaar op zaterdag is, is nog niet bekend. “Daar kijken we nog naar.” Voor het kasteel van Gemert blijft hoogstwaarschijnlijk een rol weggelegd. In 2019 konden kinderen voor de hoofdburcht een handje geven aan de goedheiligman.

Livestream

Omdat er veel publiek afkomt is het in coronatijd niet verantwoord om de intocht in de gebruikelijke vorm door te laten gaan. De gemeente Gemert-Bakel geeft daar ook geen vergunning voor af. “Daarom kiezen we in 2020 voor een livestream. Mensen kunnen dan thuis op YouTube naar een speciale lokale Sinterklaasuitzending kijken. Ton Hendriks, treedt als Gemertse gastheer van de Sint in de voetsporen van de iconische Aart Staartjes. Tijdens het programma, dat ongeveer een half uur duurt, kunnen kinderen direct vragen stellen aan de bisschop en zijn pieten.”

Pieten

Het gaande bestuur maakte er al een gewoonte van om in de geest van de tijd te handelen. “Dat blijft”, zegt Manders. “Voorop staat dat het een feest voor alle kinderen is en moet blijven. We houden wel rekening met wat er in de samenleving speelt. Dat is best uitdaging want 1000 mensen betekent 1000 meningen. Je kunt op verschillende manieren reageren op de huidige Pietendiscussie: krampachtig alles bij het oude proberen te houden of meebewegen en daarin opnieuw het plezier zien vinden voor jong en oud. Wij opteren voor het laatste. Deze jaargang mogen onze vrijwilligers zelf kiezen hoe ze als Piet geschminkt willen worden. Het zal dus een mix zijn van de oude en nieuwe pietenlook. De Piet van onze ouders en grootouders, die stoute kinderen op de roe trakteerde, is ook niet meer de Piet zoals wij die kennen. De wijze waarop we Sinterklaas vieren blijft zich voortdurend ontwikkelen.”

Bestuur

Muzikanten meegerekend zijn er bijna 100 vrijwilligers bij de intocht betrokkenen, zo rekent uittredend penningmeester Jos Coolen voor. “Het bestuur zet de lijnen uit”, vult stoppend bestuurslid Geert van Vlerken aan. “Hoe langer je meedraait hoe makkelijker dat wordt. De belangrijkste zaken staan al in het draaiboek vermeld. Die kun je gewoon afvinken. Alleen als je iets nieuws verzint kost het wat meer kruim.” Medevertrekker René Geeven: “In de meeste jaren hadden we aan vijf vergaderingen per seizoen genoeg. Dat waren overigens wel lange avonden. Vooral in de nazit ging veel tijd zitten.”

Magisch

De grootste Sinterklaascadeau voor het Comité is de intocht zelf. Van Vlerken: “Dan zie je de magie van Sinterklaas” Overmars: “Het is geweldig om al die blije gezichten te zien. Coolen: “Overal hoor je kinderen zingen en zie je ze met vlaggetjes zwaaien.” Geeven: “Het is het grootste kinderfeest van Gemert. Dat mag nooit verdwijnen.”

Foto: Komende en gaande bestuurders

Foto's:


0