Stuurman: De frisse lucht is even wennen

Kennen we het liedje van Herman Finkers nog? ‘Ik ga naar de Ardennen, de frisse lucht is even wennen.’ Als het aan de Waalse regering ligt, krijgt die tekst in het komende decenniun nog meer betekenis, want Wallonië doet op zijn volledige grondgebied stapsgewijs oudere benzine- en dieselauto’s in de ban. Ergo, niet alleen in steden, maar ook buiten de bebouwde en zelfs op snelwegen die voertuigen vice versa van Nederland naar Frankrijk of Luxemburg leiden. Ja, de maatregelen gelden dus evengoed voor transitieverkeer.

Wat gaat er allemaal precies gebeuren? Vanaf 2023 weert Wallonië auto’s met een verbrandingsmotor van vóór 1996, in 2024 schuift de grens op naar vóór 2000, in 2025 naar vóór 2005 en in 2026 naar vóór 2010. Dat loopt dus hard op, bovendien mag je per 2028 het Franstalige landsdeel niet meer in met een diesel van vóór 2015, wat in 2030 wordt doorgetrokken naar zelfontbranders vóór 2019. Ben je gehecht aan je oldtimer of youngtimer of beschik je simpelweg niet over de financiële middelen om je oude beestje door iets recenters te vervangen, dan kun je een lekker uitje naar de Ardennen of de achterliggende landen op je buik schrijven. Oké, er bestaat straks een uitzondering voor auto’s die niet meer dan 3000 kilometer per jaar rijden, maar hoe wil de overheid dat gaan controleren bij buitenlandse voertuigen?

Nogal een hypocriete maatregel in een gebied dat al meer dan een eeuw lang bekend staat om zijn vreselijk vervuilende industrie en het gemak waarmee fabrieken hun afval altijd in de Maas hebben gedumpt, die naar Nederland stroomt. De Walen zelf zullen het ook niet toejuichen, want ten eerste ligt de levensstandaard er te laag om het wagenpark in no-time verjongd te krijgen en ten tweede vormt toerisme best een aardige inkomstenbron in Wallonië. Als je buitenlanders en Vlamingen wegjaagt, zal dat de economische situatie bepaald niet bevorderen. Het lijkt weer typisch zo’n gevalletje van doorgeslagen groene gekte. Ja, we moeten ons allemaal inspannen om het milieu en het klimaat op de lange duur te ontzien, maar begin dan met het democratiseren oftewel betaalbaar maken van emissievrije voertuigen. Voordat de minder riant bedeelden in de positie verkeren dat ze zich die kunnen veroorloven leven we wel minstens vijftien jaar verder. Dat gaan die bestuurlijke geitenwollensokkenintellectuelen in al hun arrogantie maar niet meer afwachten.

Aart van der Haagen

Foto's:


0