Coronatijd hectische periode voor Gemerts cultuurhuis

GEMERT – Een avondje uit moet ook gezellig zijn, zo is de filosofie van het Gemertse theater De Eendracht. Dus al mag het theaterdeel sinds donderdag weer open, directeur Remko Boesveld en bedrijfsleider Rita Vogels hebben toch besloten alle voorstellingen in dit jaar af te gelasten. “Ja, we mogen open voor 30 mensen. Maar zonder horeca. Dat is niet wat we ons bij een gezellig avondje voorstellen. Dus dan maar dicht”, aldus Boesveld.

Door Wim Poels

Activiteiten in de overige ruimtes van bijvoorbeeld het ROC en enkele verenigingen gaan wel weer door. Ook de in het cultuurhuis gevestigde bibliotheek is weer open.
En het zag er in februari nog zo mooi uit. Boesveld en Vogels verbaasden zich over het succes van De Eendracht. Voor het eerst waren alle zalen het hele volgend seizoen, dus tot de zomervakantie van 2022, helemaal bezet. Er werd gewerkt aan een aantrekkelijk theaterprogramma. Maar vanaf maart werd het anders. Hectisch.
Ga maar na. Helemaal dicht in maart, open voor dertig mensen na de zomervakantie, open voor honderd mensen in oktober, later die maand weer helemaal dicht. En nu dus weer open voor groepen van maximaal dertig mensen, zonder horeca. En een theater dat gesloten blijft.
Al is het aantal activiteiten op dit moment zeer beperkt, Boesveld en Vogels zeggen dat ze nog nooit zo hard gewerkt hebben als het afgelopen jaar. “Vrienden vragen wel eens of ik een beetje geniet van mijn vakantie”, lacht Boesveld. “Nee dus.” We leven in onzekere tijden, waarin wat vandaag is toegestaan morgen weer verboden kan zijn en andersom. Dan kun je reageren op ontwikkelingen of nadenken over mogelijke scenario’s en die uitwerken. De Eendracht koos voor het laatste. En dus wordt er niet zoals gewoonlijk een programma uitgewerkt, maar gekeken naar drie opties.

Mogelijkheid drie: dicht blijven tot aan het volgende seizoen. “Dat is het makkelijkst en het goedkoopst. Het is ook laatste dat we willen”, zegt Boesveld. “We merken dat er in de gemeenschap een grote behoefte aan ons is, mensen waren dolblij toen we weer open gingen. We willen ook zelf dat het culturele leven weer op gang komt.” Kortom: je moet erop voorbereid zijn, maar het zou een ramp zijn als het uitkomt.
Ook scenario 1 is al helemaal uitgewerkt. Het is het meest optimistische, maar wel realistische scenario: dat de Eendracht net als in oktober weer open mag voor 100 bezoekers. “Toen waren we een van de eerste theaters die vrijstelling van de grens van 30 bezoekers kregen. De luchtverversing is helemaal up to date gemaakt, er is een goed protocol. Het voelde kortom veilig. Als dat na 1 januari weer zou mogen, hebben we al een compleet programma klaar”, vertelt Boesveld.
Inhoudelijk wil hij er niks over kwijt. “Er zijn mensen die kaartjes gekocht hebben voor een voorstelling in het afgelopen jaar, die we al drie keer een mailtje gestuurd hebben omdat hun productie werd uitgesteld of de voorwaarden veranderden. Daarom wachten we nog even met het naar buiten brengen van het programma. Maar als het weer mag, zijn we er absoluut klaar voor.”
Aan het tussenscenario: weer open voor 30 mensen, wordt nog gewerkt. “Financieel is dat meestal lastig, maar als je een paar voorstellingen op een dag kunt geven zijn er voor kleinere producties wel mogelijkheden”, heeft Boesveld ervaren. “We hebben het voordeel dat we de tribune in kunnen schuiven. Door tafeltjes in de zaal te zetten, kunnen we het toch gezellig aankleden.” Deze optie wordt later deze week verder uitgewerkt.
Daarnaast wil De Eendracht probleemloos kunnen schakelen tussen de opties. Want het zou natuurlijk ook kunnen dat 2021 bijvoorbeeld begint met 30 toeschouwers en dat het er later weer honderd worden.

Er zijn in Nederland theaters die op omvallen staan, verschillende culturele instellingen hebben de afgelopen maanden in hun personeelsbestand gesneden. Met De Eendracht gaat het volgens Boesveld bedrijfsmatig nog redelijk. “Het is heel zuur, maar we werken veel met oproepkrachten en ZZP’ers. Die kun je niet inzetten. Het vaste personeel heeft een minimum-maximumcontract, overuren mogen niet gemaakt worden. En er is een medewerker met pensioen gegaan. Op die manier kunnen we de uitgaven vooralsnog enigszins in de hand houden.” Daarnaast zijn er regelingen van de Rijksoverheid. “En we zijn opgenomen in het coronafonds van de gemeente. Mocht de nood alsnog aan de man komen, dan hoop ik dat we daar een beroep op kunnen doen.”

Foto: Remko Boesveld werkte afgelopen jaar harder dan ooit

 

Foto's:


0