Erepenning Menslievend Hulpbetoon voor Gemertse held Giel de Koning

GEMERT – Giel de Koning uit Gemert heeft op maandag 16 november de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon gekregen. De Erepenning is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden. Burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel reikte de erepenning uit.

De Koning redde in de nacht van 11 op 12 januari van dit jaar redde het leven van zijn overbuurvrouw door haar uit een brandende woning te halen. Marie van Asseldonk kon zichzelf niet meer in veiligheid brengen door vuur en sterke rookontwikkeling. De heer de Koning aarzelde geen moment ging de brandende woning van het slachtoffer binnen om haar eruit te halen.

Heldendaad

Voor deze heldendaad ontvangt De Koning de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons. Hij heeft zorgvuldig en beleidvol gehandeld ondanks het reële en acute gevaar en zich daarmee op buitengewone wijze ingezet voor de medemens.

Erepenning

De Erepenning is een Koninklijke Onderscheiding voor moed (iets doen wat anderen nalaten of niet durven), beleid (weldoordacht en daadkrachtig optreden) en zelfopoffering (met gevaar voor eigen leven) en is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden.

 

 

Foto's:


2E