Ja, ik wil…

…gevaccineerd worden tegen corona. Uit volle overtuiging, maar wel onder voorbehoud van goedkeuring door de verantwoordelijke instanties. Vaccinaties behoren tot de grootste successen van de geneeskunde en ze hebben zeer weinig ernstige bijwerkingen. Een voorbeeld van het succes van vaccins: tussen 2000 en 2018 zijn wereldwijd ongeveer 23 miljoen sterfgevallen voorkomen door het mazelenvaccin; het gaat hierbij om kinderen jonger dan 5 jaar. Het principe van vaccineren is dat een dood of verzwakt virus (of bacterie) wordt ingespoten, dat het lichaam daar antistoffen tegen maakt en dat die antistoffen het virus onschadelijk maken als je er echt mee besmet wordt. De twee vaccins tegen corona die nu veel publiciteit krijgen gebruiken een iets ander principe. Er wordt een klein stukje erfelijk materiaal van het virus ingespoten. Dat erfelijk materiaal laat ons lichaam een eiwit maken dat ook op de stekels van het virus zit. Vervolgens maakt ons lichaam antistoffen tegen dat eiwit. Als we besmet worden met het echte virus kunnen die antistoffen het virus uitschakelen. Het ingespoten erfelijk materiaal wordt afgebroken en kan geen kwaad aanrichten.

Waarom zou je je niet laten inenten? Ik hoorde op televisie iemand zeggen: ‘Mijn gevoel zegt me dat ik het nog niet moet doen.’ Nog nooit zo’n slecht argument gehoord. Mij dunkt dat je gewoon met rationele argumenten moet beslissen. Je gevoel volgen is soms wel goed maar niet op een terrein waar veel kennis over bestaat. Naast redelijke argumenten zijn er nog twee overwegingen die kunnen helpen: vertrouwen en saamhorigheid. Waarom zouden we geen vertrouwen hebben in de degelijke, betrouwbare instanties die toestemming geven voor het beschikbaar komen van nieuwe medicijnen? Die instanties beoordelen of het nieuwe vaccin effectief genoeg is en veilig genoeg. Natuurlijk zijn die instanties niet onfeilbaar maar de beslissingen die zij nemen zijn gebaseerd op beproefde procedures. Ze doen niet zomaar wat. De mensen die dergelijke beslissingen nemen hebben geen persoonlijke belangen bij de medicijnen of vaccins die ze moeten beoordelen. Een betere manier van beslissen bestaat niet.

Er bestaat ook wantrouwen omdat het virus zo snel ontwikkeld is. Dat wantrouwen is niet terecht want er is nog nooit eerder in de geschiedenis zoveel geld en mankracht besteed aan het ontwikkelen van een vaccin. Bovendien was men al jaren bezig een vaccin tegen een ander coronavirus te ontwikkelen.
En tenslotte: waarom zou je het niet voor elkaar doen, samen deze rottige epidemie te lijf?

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel