11 november 2020

Op zoek naar Gluurpietjes in Gemert

GEMERT – Kinderen en gezinnen kunnen tijdens de Sinterklaasperiode naar Gluurpietjes speuren in Gemert. De nieuwe, lokale variant op de Berenjacht is opgezet door de ondernemende mama’s Veronique Geerts, Christel Maas en Linda Vervoort. “Zo kunnen we de jeugd toch iets extra’s bieden in deze lastige coronatijd.”

Door Marcel Bosmans

De Berenjacht was een hit tijdens de eerste coronagolf. Daarbij werden mensen opgeroepen om een knuffelbeer voor het raam te zetten. De uitdaging voor kinderen en hun ouders was om zoveel mogelijk beren te spotten. Sporten en naar school gaan was in die periode niet of maar beperkt mogelijk. Omdat speeltuinen, pretparken en theaters dicht moesten en evenementen werden afgelast, was er voor de jeugd weinig afleiding buitenshuis. De Berenjacht bood toch een verantwoorde vorm van vermaak.

Sinterklaas

“We zitten nu midden in de tweede coronagolf. Daarom zijn de meeste kinderactiviteiten weer van de agenda gehaald”, zegt Christel. “De Gemertse intocht van Sinterklaas gaat bijvoorbeeld alleen in digitale vorm door. Kinderen mogen wel met elkaar of met hun ouders, broertjes en zusjes samen zijn, maar daarbuiten geldt een maximale  groepsgrootte van twee personen. De mogelijkheden om in de aanloop naar pakjesavond iets leuks te organiseren voor onze jeugd zijn dus beperkt. Een evenement mag niet, maar een activiteit die niet aan een groep, vaste tijd of locatie gebonden is en die je alleen met andere kinderen of met het hele gezin kunt doen mag wel.”

Gluurpietjes

Veronique: “Na de beren duiken nu op diverse plekken in Nederland en België Gluurpietjes achter de ramen op. Je komt ze onder andere al in Uden tegen. Gemert mag daarom niet achterblijven, vinden wij. Om te kijken of er voldoende animo voor is, hebben we eind vorige week de Facebookpagina Gluurpietjes speurtocht Gemert geopend. Die is al veel bekeken en de reacties zijn zonder uitzondering positief. We hebben al meer dan 200 leden en er zijn al meer dan 80 Gluurpietjes besteld.”

Gemeenschap

De Gluurpietjes zijn raamstickers die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Ze worden gemaakt door Linda Vervoort en kosten drie euro per stuk: 2,50 euro om de kosten te dekken en 50 cent om
het Sint Nicolaas Comité Gemert te ondersteunen. “Het is dus echt voor en door de gemeenschap.”

Wie een Gluurpietje in huis heeft kan dat kenbaar maken via de Facebookpagina. “Zo kunnen ouders en kinderen zelf een route langs vindplekken in de buurt uitzetten”, legt Linda uit. “Het zou mooi zijn als ze de komende weken in iedere straat door Pietjes begluurd worden.”

Opdrachten

Om het nog spannender te maken, zijn er enkele kleine opdrachten aan de speurtocht verbonden. Christel: “Bij het eerste Gluurpietje dat je vindt, maak je van blijdschap –net zoals ros Ozosnel- tien paardensprongen. Bij het tweede pietje doe je een vreugdedansje, bij het derde zing je een Sinterklaasliedje en bij het vierde rijm je twee woorden of zinnen aan elkaar. Bij het vijfde Gluurpietje hinkel je naar het volgende huis en bij het zesde zwaai je naar de eerste persoon die je tegenkomt. Kom je een wit pietje tegen? Tel dan van tien naar nul of van nul naar tien.”

Meer weten? Ga dan naar de Facebookpagina Gluurpietjes speurtocht Gemert.

Foto: Gluurpietjes-mama’s Christel, Veronique en Linda.

Foto's:


0