Metafoor

Woensdag 18 november, 15 graden. Het leek of de zon me naar buiten trok. Mijn rondes zijn eigenlijk altijd hetzelfde, alleen die middag leek alles een andere kleur te hebben. Ik kan het bijna niet eens benoemen wat er anders was, maar alles leek feller van kleur, een strak blauwe lucht met alleen een streep die een vliegtuig achter had gelaten. Ik probeer de kleuren te definiëren, was het de zon die alles anders kleurde? Ik adem een keer diep in en richt mijn hoofd iets hoger om de warmte van de zon te pakken op mijn gezicht. Twee bomen trekken mijn aandacht en houden me staande. Ik moest er een foto van maken en wist meteen dat ik hier over wilde schrijven. Twee gelijke bomen, hetzelfde soort, even breed en even groot, één had al zijn blad al laten vallen, de ander nog fier vol in het blad. Bizar eigenlijk… Als bomen zouden kunnen denken en communiceren, wat zouden deze bomen dan gedacht hebben? Zou de ene de andere uitgelachen hebben dat die sukkel langs hem in één dag al zijn blad had laten vallen? Zou de kale boom nonchalant met wat takken gewuifd hebben en gedacht bij zichzelf, ‘mooi in één keer klaar.’ Welke van die twee bomen is het slimste? Bladeren vallen sowieso elk jaar af, dus wat heeft vasthouden voor nut? Het kost misschien alleen meer energie om de bladeren te proberen te behouden, die de boom beter had kunnen bewaren voor een harde storm. Lieve mensen, laat de foto even op je inwerken en kies welke boom bij jou het beste past. Ben jij stoer en probeer je koste wat kost je bladeren vast te houden of kies je voor de makkelijkste weg en gooi je alles er in één dag af? Als ik naar mezelf kijk, zou ik ruim een jaar geleden de boom zijn geweest die zijn bladeren wilde behouden, maar nu zou ik er ook alles in één dag afgooien. Lekker makkelijk en ruimte om energie ergens anders in te steken. De natuur had me die dag weer wat geleerd. Ik liep mijn ronde af met een glimlach.

Francis

Foto's:


0