18 november 2020

Sam Verstraten (20) uit de Mortel heeft een thriller geschreven

DE MORTEL – In het hoofd van Sam Verstraten (20) was de afgelopen maanden geen sprake van een intelligente lockdown. De Mortelse student ging creatief om met de coronacrisis en schreef thuis zijn eerste thriller. Wereldvloed is vanaf december verkrijgbaar als e-book en print-on-demand-paperback.Speciaal voor jongeren verschijnt er ook een pocketversie.

Door Marcel Bosmans

Verstraten volgt sinds september een opleiding tot geschiedenisdocent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Vorig schooljaar rondde hij een creatieve studie aan het Sint Lucas  af. Hij maakte van de nood een deugd door in coronatijd een boek te schrijven. “ Ik ben een groot fan van Dan Brown. Deze Amerikaanse thrillerauteur is vooral bekend van The Da Vinci Code. Ik houd ervan om zijn mysteries te ontrafelen en ben geïnteresseerd in geschiedenis, kunst en cultuur. Dat zijn thema’s die centraal staan in zijn boeken. Daarom verslind ik ze. Regelmatig heb ik me afgevraagd: ‘Hoe vet zou het zijn om zelf zo’n verhaal te schrijven?’ Daar kwam sneller dan verwacht een antwoord op. Door de coronapandemie viel bijna alles weg. Tijd voor een goed boek, zou je denken. Aan leesvoer geen gebrek, maar niet genoeg om mijn schrijfhonger te stillen. Nadat ik de trailer voor een masterclass van Dan Brown had bekeken, wist ik het zeker: ik ga het gewoon proberen. Voor mij geen festivalticket dit jaar, maar een toegangsbewijs tot heilige der heiligen: de geheime schrijfrecepten van mijn leermeester.”

Dan Brown

Wereldvloed is volgens de code Brown geschreven. ‘Structuur, opbouw, thematiek en rolverdeling zijn heel herkenbaar, maar de setting is anders. ’s-Hertogenbosch vormt het decor van mijn verhaal. Het is de stad van de Sint Janskathedraal en Jheronimus Bosch. Bosch is een van de bekendste schilders van de Lage landen en misschien wel de meest mysterieuze. Hij liet zich vooral inspireren door de zonde van de mens. Dat gegeven, plus een krantenartikel dat ik las over het zonvloedgeloof, vormde de basis voor mijn boek. Daarin spelen zondvloedgelovers een belangrijke rol. Zij zijn ervan overtuigd dat wij mensen schuldig zijn aan de opwarming van de aarde en dat deze klimaatverandering grote gevolgen voor ons gaat hebben.”

Wereldvloed

Journalist Jorge van Nieuwland ontdekt in Wereldvloed een herrezen middeleeuwse sekte en raakt verwikkeld in een web van wetenschap, religie en politiek waarin verschillend en tegendraads gedacht wordt opwarming van de aarde. Sommige spelers ontkennen het fenomeen, anderen verliezen zich in een hardnekkig zondvloedgeloof. Samen met Fenne Jagers volgt hij een spoor door historisch  ‘s-Hertogenbosch, dat moeten leiden naar antwoorden op prangende vragen over klimaatverandering.

Internet

De meeste achtergrondinformatie die hij voor zijn debuut nodig had, haalde hij van het internet. “Het web staat vol met analyses en beschrijvingen van sektes, kunstwerken en historische gebouwen. Ik heb negentig bronnen geraadpleegd, waarvan de helft bruikbare informatie bleek te bevatten. Dat waren wetenschappelijke publicaties, maar bijvoorbeeld ook interviews over klimaatverandering. In een van de artikelen stond dat het hedendaagse klimaatactivisme overeenkomsten vertoont met een traditionele religie: aanhangers delen het geloof dat de menselijke zonde het einde der tijden dichterbij brengt en de overtuiging dat de massa daarom bekeerd moet worden. Over de opwarming van de aarde wordt heel verschillend gedacht. Het is belangrijk dat we blijven luisteren naar elkaar, al staan we er anders in. Zelf ben ik bezorgd over de toekomst van onze aarde, maar optimistisch over de mogelijkheden om het tij te keren. Die hoopgevende boodschap zit ook in Wereldvloed verpakt. Al heb ik er geen moraalverhaal van willen maken. Het mag tot nadenken stemmen, maar ik vind het vooral belangrijk dat mijn vrienden het verhaal begrijpen en met plezier lezen.”

Film

Gezien zijn achtergrond als audiovisueel vormgever is het niet vreemd dat Verstraten een beeldende schrijfstijl heeft. “Je zou kunnen zeggen dat ik een filmmaker ben die bewegende beelden laten spelen in de hoofden van mensen. De kunst is om niet alles in te kleuren, maar binnen het beeld ruimte te laten voor de verbeelding. Een beetje voeden, maar niet te veel, zodat de lezer zelf het plaatje compleet kan maken.”

Coronavirus

Of en wanneer er een tweede boek komt is de vraag. “Ik heb een idee voor verhaal dat zich dichter bij huis afspeelt, maar dat moet nog rijpen. Er zit geen druk achter. De missie is voor mij al geslaagd. Het was heerlijk om met een wereld bezig te zijn waar ik zelf kon bepalen of het coronavirus er een rol in zou spelen. Toen ik in de onderzoeksfase de Sint Jan bezocht en dat ene detail dat op internet vermeld stond daadwerkelijk terugvond, voelde het alsof ik zelf de hoofdpersoon in het verhaal was. Ik keek ook er echt om naar die wereld terug te keren, zette de wekker op 05.00 uur, om na een kop koffie in alle vroegte en rust aan het werk te gaan.”

Boek

Veel ideeën en verhaallijnen hebben de eindstreep niet gehaald. “Aan het boek zijn acht verschillende versies voorafgegaan. Ik ben dus behoorlijk bezig gebleven, heb veel plezier beleefd aan het lezen, onderzoeken en schrijven en er iets tastbaars aan overgehouden. Je eigen boek tussen al die beroemde titels op de plank zien staan, dat is toch gaaf?

Iedereen kan zich aansluiten bij Sam’s lezersgroep op www.samverstraten.nl. Je krijgt dan via de email gratis toegang tot de proloog van het boek en direct informatie rondom de verkoop van Wereldvloed.

Foto: Sam Verstraten.

Foto's:


0