12 november 2020

Tieners vloggen stukje Gemertse geschiedenis

GEMERT – Met filmbeelden een verhaal vertellen, discussiĆ«ren over welke fragmenten wel en welke niet gebuikt worden, giechelen om bloopers. Tien tieners hebben in de afgelopen weken in Gemert deelgenomen aan een cursus vloggen. Die was georganiseerd door bibliotheek De Lage Beemden, Heemkundekring De Kommanderij Gemert en Jongerenwerk Gemert-Bakel.

Een vlog is een filmpje waarin de maker een persoonlijke boodschap of ervaring laat zien. Zeven meisjes en drie jongens hadden zich aangemeld voor de cursus, die bestond uit drie workshops. Klaar Mous, filmmaker en docent video, gaf in een workshop tips en tools voor het maken van een vlog, waarna de vloggers in spe in drie groepjes op pad gingen om opnames te maken. Uitgangspunt voor hun vlogs waren het beeldje van De Student voor het gemeentearchief aan de Ruijschenberghstraat, het beeld van de Heilige Losbol op het Ridderplein en het poortgebouw van het kasteel aan de Kasteellaan.
Puck Mickers van VANDEPUNT Filmproducties en jongerenwerker Jonathan van Hout brachten de cursisten in een volgende workshop de fijne kneepjes van het editen bij. Bij het editen maken vloggers een selectie uit hun geschoten filmfragmenten, die ze vervolgens knippen en plakken tot een filmverhaal. Natuurlijk was er bij het filmen af en toe iets misgegaan. Bij het editen leerden de vloggers ook hoe ze van die bloopers dankbaar gebruik kunnen maken om hun vlog voor kijkers grappig en boeiender te maken.
Met de cursus willen organisatoren tieners al vroeg vertrouwd maken de communicatievorm vloggen, waarmee via social media een groot publiek bereikt kan worden. De heemkundekring ziet hierin bovendien een mooie kans om bij jongeren al vroeg belangstelling te wekken voor de geschiedenis van hun eigen woonomgeving. Het project werd financieel gesteund door het Fonds voor Cultuur Participatie. Dat de cursus aanslaat, mag blijken uit het enthousiasme van de vloggers.
Binnenkort presenteren de tieners hun vlogs aan hun ouders, waarna de filmpjes ook via youtube en de website van de heemkundekring te bekijken zijn. De jonge cursisten krijgen dan ook een certificaat vloggen/editen uitgereikt. Foto: Deze jonge deelnemers aan de cursus vloggen maken opnamen voor de kasteelpoort in Gemert.

Foto's:


0