BMR bode in gesprek met: Jan van Tiel (Hubo Bakel)

BAKEL – De schuifdeur gaat niet open, bijna alle lampen zijn uit en het is er akelig stil. Een winkel in het centrum van Bakel, waar normaal altijd volk loopt in coronatijd.

Door Francis van Gils

Maandag, na de mededeling van Rutte vanuit zijn torentje dat Nederland in een harde lock-down zou gaan, werd er nog druk online vergaderd binnen de HUBO-organisatie. Wat mag wel, wat mag niet en hoe gaan we dit aanpakken. Van Tiel lag er een nacht van wakker, want ook dit wilde hij goed doen voor zijn klanten. Je kunt er nu online je bestelling doorgeven en bij de schuifdeur aanbellen waar provisorisch een balie is gemaakt om als afhaalloket te dienen, inclusief spatscherm. “Van mij hadden we dicht gemogen”, zegt de nuchtere Van Tiel. Woensdag had hij 10 klanten aan zijn loket met een dagomzet van vijftig euro. Ik typ het bedrag maar volledig, dan lijkt het nog iets.

Bij de eerste lock-down in het voorjaar was het even heel iets anders. Heel Nederland aan het klussen, dus hoogtijdagen voor de plaatselijke kleine bouwmarkt. Een omzetstijging van 50% met als hoogtepunt een ‘gewone’ zaterdag met 270 klanten. “En wat nog het meeste opviel, was de afstand die iedereen aanhield”, zegt Van Tiel. “Ze stonden in heel de winkel te wachten, en niet allemaal op een hoopje te dringen bij de kassa”. “Voordeel was dat de klanten toen ineens zagen wat we allemaal te koop hebben!”

Hij moet er zelf om lachen wat de anderhalvemetermaatschapij nu heeft veranderd. Wie had dit alles kunnen bedenken toen hij in 1983 de doe-het-zelf,- speelgoedwinkel van zijn vader overnam. Samen met broer Harrie begon ieder zijn eigen winkel. De ene in Bakel en de andere in Beek en Donk. Harrie stopte toen hij erachter kwam dat het hard werken en weinig verdienen was. Jan wilde groot, groter, grootst. Een grote bouwmarkt, dat was zijn droom.

Nu achteraf en veel leergeld later was het verbouwen van de winkel aan de Dorpsstraat in Bakel de slimste zet. Hij heeft trouwe klanten en iedereen is inmiddels aan de droge humor van Jan en zijn medewerker gewend. Jan heeft zijn eigen timmerman in dienst voor montage van kasten en afhangen van deuren. Zelf rijdt hij zowat heel Nederland rond om horren te hangen. “Er hangen zelfs horren op Bali van mij” en hij kijkt me een beetje bescheiden aan. “Kei mooi daar, alleen daar kan ik een boek lezen en vind ik pas echt de rust, ik moet daar maar weer eens naar toe”.

Foto's:


0