Kampement in de Commandeur

GEMERT – We schrijven het jaar onzes Heren 1734. Damian Hugo von Schönborn is Landscommandeur van Alde Biesen, hij heeft opdracht gegeven om het huidige kasteel aan te passen aan de huidige tijd en het comfort te verhogen. Daarvoor moet echter een rigoureuze verbouwing plaats vinden. Om zelf het toezicht te kunnen houden, heeft hij geen Commandeur in Gemerth aangesteld.

Het kasteel zal echter een lange tijd niet voldoen aan de eisen die passend zijn bij zijn status. Hij is door zijn neef de Keizer van het Heilige Roomse Rijk tot Graaf bevorderd. Op 22-jarige leeftijd was hij Officier in het Keizerlijke leger. Bovendien was hij Kardinaal in Rome en Prins- Bisschop van Spiers. Daarom heeft hij zijn rentmeester Adelbrecht opdracht gegeven een hem passend onderdak te vinden in het centrum van Gemerth. Dat viel niet mee, Gemerth was nou niet de plaats waar een dergelijk onderdak makkelijk te vinden was. Uiteindelijk vond hij een plek in een onooglijk pand waarin een koeriers-firma gevestigd was en waar hij samen met zijn Ridders een passend kampement kon opslaan. Zij hebben de straat waarin het kampement is gelegerd de ‘Commandeur’ te noemen.
Zaterdag vertrekt de rentmeester Adelbrecht met zijn Ridders om iets na twaalf uur naar het kasteel om de Landscommandeur op te halen en hem vervolgens te begeleiden naar zijn voorlopige onderkomen voor de komende maanden in de Commandeur. Mensen die de Duitse Orde Gemerth tijdens die tocht willen vergezellen zijn hiervoor van harte uitgenodigd. Na afloop wil de orde het kampement inzegenen met het eigen Tonicum; de Maria Teutonica.

Foto's:


0