Nog geen feest

Het had een feestjaar moeten worden. Handel 800. Als klapstuk zou als afsluiting van het jubileumjaar het boek Handel 800 worden gepresenteerd. Dat klapstuk was nu een zeer bescheiden presentatie van een ontzettend mooi boek. In klein gezelschap werd het boek gepresenteerd en werden ook de eerste, verkochte exemplaren uitgereikt. Ik hoop dat veel mensen zich herkennen in het boek dat over meer gaat dan alleen 800 jaar geschiedenis. Het boek belicht ook de huidige inwoners van Handel. Ik ben benieuwd hoe over, laten we zeggen 25 jaar, tegen dit jubileumboek wordt aangekeken. Vast met trotse gevoelens.
Het is bijna Sinterklaasavond, nog een paar nachtjes, en daarna kan de focus alweer op de kerstdagen en Oud en Nieuw. Hopelijk niet tevergeefs, maar ik doe maar weer eens een klemmend beroep aan u allen om Oud en Nieuw sober te vieren. Niet omdat ik er plezier aan beleef omdat aan u te vragen. Maar omdat we ons er best zorgen over maken. De gezondheidssituatie in zijn algemeenheid met corona is nog lang niet goed. Maar ook de naleving van het landelijke vuurwerkverbod wordt een grote test. De vraag is: zijn we in Gemert-Bakel met elkaar in staat om te laten zien dat we voor één keer het feest kunnen overslaan? Om zo de dokters en verpleegkundigen, waarvoor we maanden geleden nog harten voor de ramen hingen en applaudisseerden, te ontlasten? Ik ga ervan uit dat we met vlag en wimpel zullen slagen voor die test. Als gemeente en politie zullen we daar waar noodzakelijk handhaven en weinig compassie tonen voor overtreders. Waarschuwingen zijn er voldoende uitgedeeld, dunkt me.

Ik hoop dat het verdriet in Handel, over het jubileumjaar dat in het water gevallen is, in 2021 een plaatsje zal krijgen wanneer er alsnog activiteiten kunnen worden georganiseerd. In de tussentijd kijken ze in De Rips met argusogen naar de ontwikkelingen. De Rips 100 jaar, het is in 2021 zover. Honderd jaar geleden de eerste heilige mis. Die heilige mis zal wel lukken op een of andere manier. Maar het zou zo mooi zijn als het wat meer dat dan kon zijn. Veilig en met spetterend vuurwerk of zo.

Burgemeester Michiel van Veen

Foto's:


0