Avondklok

Dan is de maatregel er alsnog. De avondklok. Opnieuw vragen we veel van elkaar. De eerste dagen hebben we inmiddels achter de rug, de tijden zijn bekend. Niet onnodig naar buiten tussen 21.00 en 04.30 uur. Zo jammer dat het moet, maar ik heb veel mensen gesproken die mij hebben overtuigd van de noodzaak om deze maatregel te nemen om zo het virus te bedwingen.

Maar wat een zware maatregel. Ik bedank iedereen die wat mij betreft behoort tot de “welwillenden” in onze gemeente. Die grote zwijgende meerderheid, die baalt, maar samen met mij de noodzakelijkheid van deze maatregel inzien. Voor de andere categorie dorpsgenoten, de “onwelwillenden” kan ik maar weinig sympathie opbrengen. Samen met de politie hebben we afgesproken met hen weinig compassie te hebben. Ditmaal geen waarschuwing maar direct een bekeuring van €95 of een Halt-verwijzing voor jongen onder de 18 jaar. Lik op stuk noemen we dat. Laten we er vanuit gaan dat het niet nodig is, maar controles zullen er plaatsvinden. In de hele gemeente.
Nu maar hopen dat het de genadeklap is voor het virus en dat we ons kunnen richten op een voorjaar met een stuk meer vrijheden dan vandaag de dag. Tijdens een kort bezoek aan onze huisartsen heb ik geconstateerd dat de voorbereidingen voor het inenten van dorpsgenoten boven de 90 jaar in volle gang is. Ik hoop dat deze groep snel gevaccineerd is en dat we daarmee een groep kwetsbare mensen wat mentale rust kunnen geven.
Aanstaande donderdag wordt onze nieuwe wethouder benoemd. Willeke van Zeeland staat klaar om alle taken, die na het vertrek van Anke van Extel zijn vrijgevallen, over te nemen. Een hele mooie stap voor Willeke en ook leuk voor De Rips waar Willeke woont. Zoals voor veel mensen die in de afgelopen maanden een nieuwe baan hebben gevonden, zal de start niet zijn zoals we normaal gewend zijn. Kennismaken is wat lastiger, maar dat halen we in. Al realiseer ik mij dat de lijst met zaken die we gaan inhalen wel heel erg lang aan het worden is. Laat de avondklok wat dat betreft niet voor niets zijn. Houd u er aan.

Burgemeester Michiel van Veen

Foto's:


0