BMR Bode in gesprek met: Peggy Teunis (Kind Centraal)

BAKEL – Een paar blije ogen en een volle glimlach komen me tegemoet als ik naar de nieuwe praktijk van Peggy Teunis loop. Misschien moet je zelf een beetje kind blijven om kinderen te kunnen helpen en begrijpen.

Door Francis van Gils

Ze wilde vroeger als kind juf of verpleegster worden en dan het liefste geen gewone juf, dat zou saai worden. Ze ging vanuit de studie Jeugdwelzijnswerk stage lopen als pedagogisch medewerker op De Hilt in Helmond. Niet zozeer omdat ze die richting in wilde, maar meer omdat het dichtbij was. Speciaal onderwijs bleek echter toch haar ding te zijn. Zo is ze 25 jaar geleden begonnen als leerkracht in het speciaal onderwijs. In haar ogen zie ik dat haar passie om kinderen te helpen en het beste uit hen te halen echt tot zijn recht komt in haar eigen praktijk die ze sinds 5 jaar aan huis heeft. Ze is gedragsspecialist, weet veel van autisme en ADHD en heeft haar master SEN gehaald als remedial teacher. Daardoor heeft ze de juiste achtergrond om een leerprobleem bij de basis aan te pakken.
Voor veel ouders misschien een enorme drempel om over te gaan, maar Peggy stelt je meteen op je gemak en maakt van de problemen een minder zwaar issue. Een kind mag kind zijn en hulp vragen is soms de beste keuze voor een ouder. Ze helpt spelenderwijs met leer- of gedragsproblemen. Een mooi voorbeeld is dat een oud leerling medicijnen is gaan studeren. Ze kijkt me trots aan als ze me dit vertelt. ‘Haar kindje” deed het gewoon!
Met simpele spelletjes aan tafel of op de grond, de praktijk is er groot genoeg voor. Sessies met kinderen vanaf 6 tot 12 jaar van 45 tot 60 minuten. Sommige ouders gaan spelletjes meedoen, anderen wachten in hun auto of verkennen het dorp. Ongeacht waar de kinderen vanaf komen, ze vinden het leuk bij Peggy. Op de vraag welke veranderingen ze heeft gezien in 25 jaar voor de klas staan, is wel dat kinderen van nu vooral veel moeten. School, sport, sociaal zijn, prestatie gericht. Niet elk kind kan dat bijhouden en komt dan al snel op een achterstand. Zo wordt ze nu door haar eigen school ingehuurd om kinderen met een achterstand door Covid-19 te helpen. En er is nog een passie. Peggy stopte met het kinderkoor van Bakel 5 jaar geleden om aan haar praktijk te werken. Nu die steeds meer vorm krijgt, blijft het muziek maken kriebelen. Het liefste zou ze ook dat weer oppakken. Muziek maken met kinderen. Over enkele jaren zullen er, zeker weten, heel wat ‘kindjes’ van Peggy succesvol en zelfverzekerd rondlopen.

Foto's:


0